Красимир Каракачанов: Въпросът е да не допускаме мигрантите в Европа
България трябва да води откровен диалог с Турция и да бъде казано ясно и категорично: „Ние можем да имаме добри отношения като съседи и трябва да имаме добри отношения, но това означава нито една от двете страни да не се меси в личните работи на другата страна“.
21.10.2016г.

Водещ: Изказване на турския президент Реджеп Таип Ердоган за Западна Тракия предизвика остра реакция в Гърция и у нас. По време на откриването на учебната година в родния град на президента на Турция, той е произнесъл реч, в която обяснява защо Турция трябва да участва във военната операция срещу „Ислямска държава“ в Мосул, съобщават медии. Мотивът е, че Турция носи отговорност и за стотиците милиони свои братя в географския район, с който я свързват исторически и културни връзки, казва Ердоган.

Той сравнява Мосул с други райони, сред които бивша Югославия и Западна Тракия. Припомня и така наречения „Национален договор“ от 1920 г., определящ границите на съвременна Турция.

Господин Каракачанов, крият ли тези изказвания, които между впрочем не са първи, реална заплаха за България? 

Красимир Каракачанов: Наистина не са първи. Горе-долу всяка година има по едно-две такива изказвания. Ердоган вече е на власт 12 години. Така, че ако тръгнат всички негови изказвания, в които той проповядва неосманизма и на практика нескритите амбиции на Турция да контролира бившата територия на Османската империя, можем да напишем цял един дебел том. Но това действително е проблем, защото освен с изказвания, турското правителство директно се меси във вътрешните работи на съседните държави.

В Сирия, както виждате, те окупираха част от Северна Сирия и това предизвика негативната реакция на сирийското правителство. По отношение на Гърция, Ердоган не пропуска да говори за Кипър, не пропуска да говори за Западна Тракия, тя се намира днес в територията на Гърция апропо Западна Тракия или Беломорска Тракия, тя е българска територия, която гърците отнеха от България след Ньойския договор.

Така, че тя няма нищо общо с Турция. Но намесата във вътрешните работи на България се състои в няколко основни неща: първо, не е тайна за никого, че Ердоган или турското правителство финансират няколко турски етнически партии в България.

Поне две от трите турски партии в българския парламент са свързани с политиката на Турция. Едната партия е „Свобода и достойнство“, което е част от Реформаторския блок, а другата е партията на Лютви Местан - ДОСТ. За тях е ясно, че те се гордеят с това, че са близки до Ердоган и не крият в позициите си своите адмирации към неговата външна и вътрешна политика. От друга страна Турция на практика финансира и ръководи ислямското вероизповедание в България.

Това е абсолютно недопустимо, тъй като става въпрос за религиозна общност, която е съставена от български граждани, които съвсем не са само етнически турци. Но дори етническите турци са български граждани и Турция няма абсолютно никакво основание да упражнява контрол върху тях, да ги контролира и да ги ръководи. Но тук е грешката на българските правителства, които това го позволяват вече около 20 години. Трето, Турция със своята политика финансира ислямизацията на циганите в някои гета и впоследствие тяхната турцизация.

Също така се опитва да турцизира и българите мюсюлмани. Някои ги наричат помаци, но за мен българин мюсюлманин е правилният термин. Опитва се да ги турцизира, въпреки, че това са етнически българи, чийто майчин език е българският, те не са турци.

Така че намесата на Турция във вътрешните работи освен с тези неща, които казах, се състои в контрола върху изборния процес за български избори, които се упражняват в Турция.

 

Водещ: Имате ли опасения за начина, по който ще се проведат изборите за български президент в Турция?

 

Красимир Каракачанов: Всички знаем, има и решение на Конституционния съд от 2009т. , в което е доказано, че изборите в Турция се фалшифицират. Те се организират по т.нар. изселнически организации, а тези изселнически организации се финансират от турското външно министерство и се ръководят от специалните служби на Турция. България не трябва да позволява по никакъв начин и чрез изборния процес, който се осъществява в чужбина, в конкретния случай с Турция, Турция да се меси в нашите вътрешни работи.

 

Водещ: От парламентарната трибуна и от името на групата на Патриотичния фронт, Вие призовахте българското правителство и външно министерство да заемат ясна и категорична позиция по повод изказването на турския президент. Каква трябва да бъде тази позиция?

 

Красимир Каракачанов: Турският посланик трябва да бъде извикан във външно министерство и да му бъде връчена протестна нота, това е според дипломатическия протокол. Протестна нота, с която да се каже, че България намира за неприемливи подобни изказвания, които се тълкуват в България като териториални претенции. Защото какво означава, че турското етническо землище включва Кърджали и Варна?

Какво означава това, ако не скрити териториални претенции? Само, че българското външно министерство и българското правителство мълчат. Защото те смятат ,че ако си мълчат или ако слушат Ердоган, той няма да ни изпрати бежанци.

Само че Ердоган не се интересува от това какво мисли България. Ердоган с бежанците всъщност изнудва Европа, притиска Европа, извива ръцете на ЕС. Така, че ако той реши да накаже ЕС, то България няма да бъде пощадена колкото и сервилна да бъде българската външна политика, а тя не трябва да бъде сервилна. Тя трябва да бъде национално отговорна и достойна. Просто подобни неща нито една уважаваща себе си държава не може да премълчава.

 

Водещ: Бежанският проблем е тема, която стои във фокуса на вниманието на всички политици. Вие сте кандидат-президент, ако заемете този пост, господин Каракачанов, как бихте могли да съдействате за разрешаването на тази криза?

 

Красимир Каракачанов: Първото нещо, което е, България като страна-членка на ЕС трябва да настоява за нова европейска политика. Защото сегашната европейска политика е изключително погрешна. Въпросът не е как да разселим нелегалните имигранти, които са нахлули в Европа, а въпросът е как да провеждаме политика, за да не ги допускаме на европейския континент.

Това е разликата и България трябва много ясно и категорично да заяви, че на нейна територия няма да бъдат допуснати хора по т.нар. договори за квоти на разселване и на територията на България няма да бъдат трайно настанявани подобни нелегални емигранти. Защото това постановление на Министерския съвет, което беше гласувано в средата на август, на практика точно това означава, че нелегалните емигранти и техните семейства, забележете, трябва да получат жилища, трябва да получат медицинска и здравна помощ, трябва да получат социални и медицински осигуровки, децата им-места в детските градини и в училищата. Нещо, което не се прави за българските граждани, които са родени в България и си плащат данъците в България. Това е абсолютно недопустимо. 

Водещ: В този месец на предизборна кампания със сигурност имате много срещи и впечатления от това как гражданите интерпретират темата „Бежанци“.

 

Красимир Каракачанов: Ще Ви кажа, гражданите не желаят в градовете на България да има бежански лагери. Само в София са 3. В Харманли всеки ден има инциденти между самите бежанци. Гражданите на Харманли протестират вече два пъти публично и искат този лагер да бъде изнесен от града. Ето, примерно вчера или онзи ден имаше поредния побой между 100 човека от самите бежанци, те се бият помежду си.

Бият се, колят се, имаше смъртни случаи. Хората не смеят да излизат нощно или вечерно време от къщите си. Това не е нормално и България трябва да се грижи за правата и интересите на своите граждани, които си плащат данъците в България, а не да се грижи за нелегалните емигранти, които са неканени и са дошли тук и на всичкото отгоре не само, че получават някаква материална подкрепа и подслон в България, но и не зачитат закона, правовия ред и интересите на българските граждани.

Извинявайте, но ние не сме длъжни да приемаме поредната вълна хуни, които смятат, че светът им е длъжен да ги изхранва, а те са длъжни да му налагат ислямската си религия. 

Водещ: Бежанската криза може ли да изостри отношенията между България и Турция? Как ги виждате в бъдеще? 

Красимир Каракачанов: Аз мисля, че е въпрос на политика на България. Ако България продължи да води подобна, как да кажа сервилна политика, Турция ще продължава да ни създава проблеми. Затова България трябва да води откровен диалог с Турция и да бъде казано ясно и категорично: „Ние можем да имаме добри отношения като съседи и трябва да имаме добри отношения, но това означава нито една от двете страни да не се меси в личните работи на другата страна“.

И ако в Турция не ни разберат, на първо време трябва да бъдат арестувани поне стотина техни агенти, които работят тук и то го правят абсолютно официално и трябва да бъдат изгонени от България всички техни проповедници, турски граждани, които работят в Главното мюфтийство. Трябва да разберат, че България не се шегува. 

Радио ”Фокус”