Валери Симеонов: Избори три в едно в район „Младост“ в София крият рискове
26.10.2016г.

Промените в Изборния кодекс, предвиждащи секционните избирателни комисии в столичния район „Младост” да администрират и трите вида вот на предстоящите избори - за президент и вицепрезидент, референдум и кмет на район, крият доста рискове. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на НФСБ и председател на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов по време на дебатите по второ четене на новия ИК.

„На първо място аз се опитах да си представя ситуацията в една избирателна секция. Какво би станало? Просто виждам как има 3 различни списъка. На тези списъци има по един отделен човек от комисията, който е пряко ангажиран с прегледа на личната карта и проследяване на името, подписа и т.н. Тези трима души не могат с нищо друго да се занимават през целия ден. Трябва да има хора, които да наблюдават влизането в стаичката и евентуалното недопускане на нарушения при самото гласуване. С други думи – сериозно се натоварват членовете на комисията и има риск тя да не може да извърши своите задължения така, както са и вменени по закон”, посочи Валери Симеонов.

По думите му, приемането на това предложение може да доведе до струпване на хора в деня на изборите и затруднения в проследяването на имената на избирателите. „Това е една доста напрегната дейност и носи след себе си риск от грешки”, обясни лидерът на НФСБ.