Патриотите излязоха на протест в защита на конституционния ред в България
29.10.2016г.

В петък, 28 октомври, пред сградата на Окръжен съд в Пазарджик се състоя протест в защита на конституционния ред в държавата. Поводът за акцията, организирана от „Обединени патриоти – НФСБ, „Атака“ и ВМРО“, бе поредното заседание по делото за разпространение на радикален ислям, водено срещу мюсюлмански проповедници, което започна там в същия ден.

Евродепутатът Ангел Джамбазки заяви пред събралото се множество, че патриотите са против пълзящата ислямизация в България и неоосманистката политика на турския президент Реджеп Ердоган. Той изтъкна, че в страната ни е пълна със служители на турската Дирекция по вероизповедания Дианета, които се опитват да прокарват у нас идеите на радикалния ислям. Патриотите са категорични, че не трябва да бъде допускана радикалната форма на салафитския ислям.

Припомняме, че точно преди 4 години – на 29 октомври 2012 г., се проведе първият протестен митинг на патриотите в защита на спокойната работа на Пазарджишкия съд, като последваха акции по време на следващите заседания по делото.

Сега процесът продължава с разпити на няколко свидетели със защитена самоличност. По него бе осъден на 2 години затвор Ахмед Муса, а другите имами се сдобиха с различни условни присъди и глоби. През юли обаче Върховният касационен съд отмени присъдите и върна делото за ново разглеждане от апелативните пловдивски магистрати.

На последното заседание защитата предяви искания за нова експертиза, която този път да бъде направена от ислямски теолог. Нужда от подобна експертиза личи и от решението на ВКС, в което антидемократичността на салафизма е поставена под съмнение в мотивите на съда.