МВнР изпълни исканията на Патриотите за секциите в Турция
03.11.2016г.

На продължилата повече от час среща между представители на обединените патриоти от НФСБ, ”Атака”, ВМРО и „Народен съюз“ и външния министър Даниел Митов бе взето решение на изборите за български президент в Турция повечето изборни секции да бъдат преместени от външни адреси в дипломатическите представителства.

Това бе едно от исканията, поставени от парламентарните група в декларация от трибуната на Народното събрание.

На срещата Валери Симеонов, Юлиан Ангелов, Магдалена Ташева и Румен Йончев защитиха позицията си, че честността на вота в Турция може да бъде гарантирана единствено на българска територия (посолство и консулства), където важи българският закон.

Не е нормално в Анкара и в Истанбул да има разкрита по една секция в дипломатическите представителства, а извън тях в тези градове да бъдат разкривани на места, в които липсва контрол от страна на българската държава и не може да бъде гарантирана честността на вота, посочиха представителите на обединените патриоти.

След разговора стана ясно, че МВнР е изпратило остра нота до официална Турция във връзка с предизборния натиск оказван върху изселниците от България, които са заплашвани, че ако не гласуват, ще понесат тежки санкции.

Обединените патриоти от НФСБ, ”Атака”, ВМРО и „Народен съюз“ настояха за представители на българската държава в СИК-овете в Турция да бъдат изпратени владеещи турски език, опитни, квалифицирани служители на министерствата на външните и вътрешни работи. Те декларираха, че ще изпратят свои наблюдатели, също владеещи турски език, за да съблюдават за нормалното протичане на изборния процес.

Във връзка с искането на патриотите за отзоваване на посланика ни в Анкара Надежда Нейнски министърът на външните работи посочи, че въпросът ще бъде разгледан след изборите.

Утре предстои среща на представителите на обединените патриоти от НФСБ, ”Атака”, ВМРО и „Народен съюз“ с ръководството на Централната избирателна комисия, която трябва да организира процедурата по разкриване на изборни секции единствено в посолството и консулските представителства на България в Турция.