Валери Симеонов: Българските избори в Турция са изцяло дирижирани от турската държава
Лидерът на ПП НФСБ и председател на ПГ на „Патриотичния фронт” Валери Симеонов в интервю за Агенция „Фокус” по темата за организацията на изборния процес в Турция.
03.11.2016г.

- Г-н Симеонов, срещата между министър Даниел Митов и народните представители от НФСБ, ВМРО и АТАКА бе поискана именно от вас, когато в петък прочетохте декларация от парламентарната трибуна. Какви са конкретните искания, които отправяте към министър Митов и защо?

- Конкретните ни искания са базирани на основа на информацията, която имаме за подготвените избори в секциите в Турция. Има определени секции, които са извън посолства и консулства, в разрез с предварителната договорка, която сме правили с ГЕРБ и Реформаторския блок.

В Турция е налице нестабилен режим - налице са всички характеристики на гражданска война. Там има воюване срещу собствено население, разрушени села и градове в кюрдските райони. В отговор има убийствени атентати в големите турски градове. Има изключително сериозни репресии срещу демократичните права на гражданите, включително и на изселниците.

По данни на опозицията в Турция, над 1 млн. души са засегнати от репресии. Това са десетки хиляди уволнени преподаватели, учители. Образователната система е в колапс. Има огромен брой хора, репресирани и арестувани от армията, от полицията.

Държавната администрация е намалена с няколко десетки хиляди души, останали без работа.

В тези условия да се провеждат избори и да се очаква, че те ще бъдат справедливи, особено като познаваме добре 25-годишната практика - българските избори в Турция са изцяло дирижирани от турската държава, сме убедени, че ще бъдем жертва на поредната манипулация.

От тази гледна точка сме отправили искания да бъдат затворени планираните секции извън посолствата и консулствата. Ако е необходимо да се увеличат броя на секциите там, защото има възможност българските служби да осигурят нормален изборен процес, за разлика от отворените секции на нерегламентирани места със средства на турската държава.

С други думи, който плаща, той поръчва и музиката. Резултатът от Турция ще бъде абсолютно предвидим. От тази гледна точка не искаме да бъдат изпращани случайни хора като представители на българската държава, а да бъдат такива, които владеят турския език. Защо не и с военна и разузнавателна подготовка. Също така искаме и освобождаването на Надежда Нейнски като изключително неадекватен посланик в Турция.

- Защо смятате, че Надежда Нейнски е неадекватен посланик в Турция?

Защото г-жа Нейнски по никакъв начин не се интересува въобще от интересите на българската държава. Особено в един такъв значим момент като провеждането на избори. Нейните ангажименти явно са всичко друго, но не и да осигурява прозрачен процес и да гарантира провеждането на честни избори.

Тя самата беше човекът, който още от септември месец обикаляше изселническите организации в Бурса, Истанбул, Анталия и къде ли още не, за да ги убеждава да откриват секции извън посолства и консулства.

Това е в разрез на собствената политика на управляващата коалиция, както и на подкрепящата коалиция „Патриотичен фронт”. Освен това тя си позволи от ефира на една национална телевизия да дава оценки за решения на Народното събрание.

Можете ли да си представите човекът, който прекарва целия си посланически ден в приятни занимания между козметичния салон и уреждане на срещи с частни бизнесмени, да дава оценка на българския парламент?

Има и редица други престъпни нарушения, за които не е редно да говоря по медиите, а ще ги изнесем пред министър Митов, заради които ще искаме тая госпожица по най-бързия начин да си събере бохчата и да се изнася и прибира и повече да не бъде по никакъв начин назначавана на държавна длъжност. 

- С каква информация разполагате във връзка с обявения от Вас предизборен натиск, оказван върху изселниците от България? 

- Информацията е публикувана навсякъде. Тя е още от миналата седмица, когато бяха разлепени обяви в големите турски градове, адресирани към изселниците от България. Не казвам наши сънародници, защото те не са такива, но се ползват с едни прекомерни права на изселници.

Към тях бяха отправени обяви, че ако не гласуват на изборите на 6 ноември, ще загубят гражданство. Ако това не е предварителна мащабна манипулация на изборите, здраве му кажи.

Това е само един от примерите, а иначе подготовката си върви в пълен ход с голяма скорост. Вече имаме имената на част от назначените в секциите. По правило това са само турски имена, а ако има тук-там българско, то това е само за камуфлаж.

Освен това, там виждаме имена на хора, които са председатели на изселнически организации. Аз не знам на какъв признак са съставени тези комисии. Няма представители на партиите, а на изселнически организации.

- Защо е важно представителите на българската държава в секционните избирателни комисии в Турция да знаят турски език?

- Не само, че не знаят турски език, а те са събрани от кол и въже на принципа на кой му се ходи на екскурзия и на пазар в Турция. Не мога да разбера как така ще пращат хора от Министерството на младежта и спорта, от министерства, които нямат нищо общо с външните и вътрешните такива.

Случайни хора, които грам, бъкел турски език не знаят. За какво ще ходят там? Вече ги изгледахме на всичките досегашни избори какво правеха. На поредните два избора пращахме наши представители, както и журналисти от телевизия „СКАТ” и станахме свидетели как целият ден на тези посланици минава в обиколка на магазините.

Мога да ви цитирам и още нещо по-конкретно, колкото и да е тъжно. Бяхме свидетели как представителка на България от Министерството на младежта и спорта прекарва останалата половина след пазара в секцията с бутилка водка до крака на масата до нея.

Според вас, тези хора дали биха могли да защитават интересите на родината?