МВнР обеща на патриотите: Секции в Турция ще има само в мисиите ни
Реакцията на Министерството на външните работи е след среща на Даниел Митов с представители на Обединените патриоти. Много преди това лидерът на НФСБ Валери Симеонов предупреди, че българските избори в Турция и този път ще са изцяло дирижирани от турската държа
03.11.2016г.

Министерството на външните работи е протестирало пред Анкара във връзка с натиск, оказван върху българските изселници в Турция в навечерието на президентските избори на 6 ноември.

Ведомството е отправило остра нота до турското външно министерство по повод разлепени „предизборни“ обяви в редица турски градове. В тях се открито се заплашвало, че ако изселниците ни не гласуват на 6 ноември, ще си загубят гражданството и социалните помощи.

За поредното безобразие в Турция, свързано с изборите у нас, сигнализира лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

От името на Обединените патриоти и парламентарната група на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ той поиска среща с външния министър Даниел Митов, която се проведе в следобедните часове на 2 ноември.

„В Турция е налице нестабилен режим - налице са всички характеристики на гражданска война. Там има воюване срещу собствено население, разрушени села и градове в кюрдските райони. В отговор има убийствени атентати в големите турски градове. Има изключително сериозни репресии срещу демократичните права на гражданите, включително и на изселниците.

По данни на опозицията в Турция, над 1 млн. души са засегнати от репресии. Това са десетки хиляди уволнени преподаватели, учители. Образователната система е в колапс. Има огромен брой хора, репресирани и арестувани от армията, от полицията.

В тези условия да се провеждат избори и да се очаква, че те ще бъдат справедливи, особено като познаваме добре 25-годишната практика - българските избори в Турция са изцяло дирижирани от турската държава, сме убедени, че ще бъдем жертва на поредната манипулация“, каза Валери Симеонов.

От тази гледна точка трите патриотични партии в парламента – НФСБ, ВМРО и „Атака“ отправиха искания да бъдат затворени планираните секции извън посолствата и консулствата.

Иначе резултатът от Турция ще бъде абсолютно предвидим, казва още Валери Симеонов. Патриотите настояват на 6 ноември в Турция като наблюдатели да не бъдат изпращани неподготвени хора, тръгнали на екскурзия и пазар, а да бъдат такива, които владеят турския език.

След срещата с Митов, Валери Симеонов обяви още, че след разговорите са постигнали съгласие за това секциите за изборите в Турция да бъдат единствено и само в посолството и консулствата.

На срещата в МВнР представители на коалиция ”Обединени патриоти” са защитили позицията, че честността на вота в Турция може да бъде гарантирана единствено на българска територия (посолство и консулства), където действат българските закони.

Предстои днес представители на ”Атака”, ВМРО и НФСБ да се срещнат и с ЦИК, тъй като в нейните правомощия е определянето и промяната на секциите.

Десант