Агенция ”Барометър” прогнозира сигурен балотаж между Каракачанов и Цачева
03.11.2016г.

Последните социологически прогнози сочат, че резултата от президентския вот ще реши високата избирателна активност. Това твърди проучване на агенция ”Барометър”.

Социолозите са категорични, че ще има балотаж. В прессъобщение на агенцията до медиите се изтъква: ”Наблюдава се доказаният преди избори увеличен интерес. За това допринася и провеждането на изборите съвместно с референдума, като се активизира несистемен и протестен вот.

Заради задължителното гласуване 25% избиратели повече декларират готовност за участие в първия тур на изборите за президент и вицепрезидент на Република България на 6 ноември.

Приблизително 600 хиляди допълнителни избиратели ще определят изборните резултати на първи тур. Заявяват се като противници на партиите от статуквото и ако вотът не беше задължителен, нямаше да участват в изборите. Тези избиратели при сегашната законова постановка обаче ще изберат от кандидатите в изборите.

Наличието на възможност „Не подкрепям никого“ и предпочитанията на тези избиратели към патриотичните послания доближават инфарктно близо резултатите на трима от участниците в надпреварата” - обобщават ссоциолозите.

Анализът на данните от проведено проучване на агенция „Барометър България“ във връзка с предстоящите президентски избори показва, че ако очакваната висока избирателна активност се реализира, резултатите на първи тур биха били:

1. Цецка Цачева 19,3%

2. Красимир Каракачанов 19,1%

3. Румен Радев 14,4%.

Това показва анализът на данните от проведено проучване на агенция „Барометър България“ във връзка с предстоящите президентски избори. Проучването е проведено по метода на дълбочинни гнездови интервюта* сред български граждани с избирателни права, които досега не са гласували (или последно са гласували на изборите за Парламент 2001 г.), защото не харесват нито един от кандидатите (личности или партии, в зависимост дали става дума за президентски или парламентарни избори). Предпочитанията им са към квадратчето „Не подкрепям никого“, което се въвежда за първи път на тези избори. Друга част от анкетираните обаче няма да го направят, защото според тях с избор „Не подкрепям никого“ всъщност гласуват за кандидата на ГЕРБ, т.е. на статуквото.

Процентното разпределение на предпочитанията на тази група избиратели към кандидатите изглежда така:

За Красимир Каракачанов - 26,6%

За Трайчо Трайков - 8,3%

За Цецка Цачева - 6,3%

За Пламен Орешарски - 6%

За Веселин Марешки - 5,8%

За Ивайло Калфин - 5,1%

За Румен Радев - 4,8%

За „Не подкрепям никого“ - 25%

За други кандидати и не знам - 12,1%

Групата, обозначена като „Други“ и „Не знам“, е протестен вот, който се разсейва сред останалите кандидати, но не би променил общата картина.

Ако на предните президентски избори излязоха да гласуват 3 364 хил. избиратели, то на предстоящите ще бъдат над 4 млн.

Фаворит в предпочитанията на тези допълнителни гласоподаватели е Красимир Каракачанов. Като брой избиратели това са 180 хиляди българи и този факт може да доведе до голям обрат още в първия тур на изборите за президент. Това би довело до разместване в челните позиции на кандидатите за президент.

Ако тези „протестни“ избиратели изпълнят декларираните при проучванията намерения, крайният резултат на първия тур на 6 ноември би изглеждал така:

Цецка Цачева - 19,3%

Красимир Каракачанов - 19,1%

Румен Радев - 14,4%

Пламен Орешарски - 4,8%

Трайчо Трайков - 4,6%

Веселин Марешки - 4,4%

Ивайло Калфин - 4,2%

Татяна Дончева - 2,2%

За друг кандидат - 9,2

Не подкрепям никого - 17,8

*Дълбочинно интервю е инструмент на качествения анализ в социологията. Методът е използван за настоящия анализ с оглед задълбочено изследване на мнението на групата от българското общество, която се определя като избираща алтернативата и антипод на статуквото. Участниците в интервютата са коментирали публичните послания на кандидатите в президентските избори, както и програмите им – доколкото са запознати с тях, от началото на предизборната кампания до дни преди края й (7 октомври – 2 ноември 2016 г., включително). Респондентите са лица от 19 гнезда – български граждани над 18-годишна възраст, които имат избирателни права. Проучването е реализирано със собствени средства.