В СЕМ гневни: Дете рецитирало „Аз съм българче” в предизборна новина
Две институции се занимават с абсурдния сигнал, лицемерно загрижени за правата на децата
12.11.2016г.

В щаба на коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ е било получено писмо от председателя на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Офелия Кънева, изготвено по сигнал на Съвета за електронни медии (СЕМ).

В документа се изразява притеснението и неодобрението, че дете е рецитирало стихотворението на Иван Вазов „Аз съм българче“ при посещението на кандидатпрезидентската двойка Красимир Каракачанов – Явор Нотев в Долни Дъбник на 15 октомври.

Коалицията разполага с декларация за съгласие от майката на момиченцето да участва в предизборното събрание. Патриотите припомнят на ДАЗД и СЕМ, че от записа, на който се позовават, ясно се вижда, че детето не е въвлечено в политическо говорене, а единствено демонстрира знанието си за едно от най-символните български произведение.

ДАЗД следва са се възмущава заради немалкото случаи на накърнени детски права от техните родители, които не се грижат те да получат образование и здравни услуги, от насилието над деца, настанени в социални домове, от драстичното нарушаване правата на децата в риск, от накърнените права на биологични и приемни семейства, както и от длъжностни престъпления с цел задоволяване на определени интереси, нерегламентирани в законодателството, за сметка на интереса и правата на децата на България, посочват Патриотите в отговор до институцията.