Славчо Атанасов: Българската култура не е сред приоритетите на Бюджет 2017
15.11.2016г.

„Не мога да подкрепя бюджет, който поставя пред реална заплаха работата на музеите, библиотеките и читалищата, дигитализирането на фонда и съхраняването на книжнината ни, разкриването и експонирането на нашето археологическо наследство, работата на държавните музикални театри, балетни театри и танцови ансамбли, съществуването на престижни наши и с международно участие фестивали“ - това заявява пред пловдивското издание „Марица“ председателят на парламентарната Комисия по култура и медии Славчо Атанасов.

По думите му пред медията, липсата на финансиране обрича най-големия ни национален потенциал на самозаличаване, въпреки наличието на много талантливи български творци, желание и енергия за работа.

„Българската култура не е сред приоритетните политики на Бюджет 2017“ – не скрива разочарованието си патриотът и обяснява, че срещу аргумента на оглавяваната от него комисия за повече пари за култура се възразява, че са нужни пари и за лекарства, за детски надбавки, за социални подпомагане...

Атанасов уточнява, че съобразявайки се с това, при предварителното формиране на бюджета всички членове на комисията единодушно са решили да поискат не максимума средства, не някакви нереалистични бюджети, а минимума, необходим за нормалното функциониране на дейностите в сферите за култура. Те са настояли бюджетът да се увеличи от 0.5% на 0,6 % от БВП, но това предложение не е било одобрено от Министерството на финансите.

За 2017 г. е предвидено да се заделят 2 млн. лв. за реализиране постановление на МС за 10% увеличение на средствата за образование в училищата по култура, както и още едно задължително финансиране – 53 хил. лв. за вдигане на минималната работна заплата на 460 лв. и вдигане на осигурителния фонд с 1%. И толкова.

„Това, което се дава за теренни разкопки, не стига за консервация или реставрация дори и на един от знаковите обекти на националното културно наследство по българските земи. А това не само представя България на културната карта на Европа, но и подпомага туризма ни“ – изтъква депутатът.

Съществува и още една опасност – държавните театри, които са 51 в цялата страна, както и още толкова други държавни музикални театри, балетни театри, музеи и национални ансамбли или да спрат, или да започнат новата бюджетна година с още по-жесток дефицит. Защото за сценичните изкуства са дадени около 8 млн. лв. за покриване на стандарта в сектора, но това става на фона на доказан дефицит от близо 10 млн. лв. за 2015 г.!

Не се предвижда и ръст в капиталовите разходи. „Няма разлика от това, което беше планирано за 2016 г. и не беше дадено за музеи, галерии, читалища, за книгоиздаване на българска литература. Въпреки че вече 8 години творческите и културните индустрии внасят в БВП повече от 4 %“ – уточнява още шефът на културната комисия в парламента.

„Страшното е – и тук думата не е пресилена, че в Национален фонд „Култура“ е отпаднала програмата за подпомагане на българските фестивали, получили през 2015 г. сертификат за европейско качество. Рискът от закриване на тези фестивали е голям и реален.

Никъде в Бюджет 2017 не видях предложение за финансиране на националното честване на 180 години от рождението на Васил Левски през 2017 г. И от това ли ще се откажем?“ – пита риторично Славчо Атанасов.

Той е категоричен, че от икономическа криза се излиза, от политическа – също. Но по-страшно от духовната криза – няма. Неслучайно културата се смята за важна част от националната сигурност. И нейното неглижиране днес е удар срещу бъдещите поколения.