Валери Симеонов: Това правителство свърши и полезна работа
Патриотичният фронт ще приеме оставката на правителството, стана ясно от изказването на Симеонов от трибуната на НС
16.11.2016г.

„В духа на политиката, на която избрахме да служим, още в самото начало на 43-тото Народно събрание обявихме, че ще подкрепяме тези предложения и идеи, които са важни са просперитета и бъдещето на България. Преди две години подписахме „Програма за стабилно управление“, която трябваше да бъде изпълнена от кабинета на ГЕРБ, Реформаторския блок и АБВ, с подкрепата на Патриотичния фронт“, каза от трибуната на НС председателят на парламентарната група на ПФ и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

Той взе думата веднага след Бойко Борисов, който, след като обяви мотивите си за оставката на правителството, веднага напусна пленарна зала.

Валери Симеонов даде добра оценка на кабинета в оставка и окачестви работата му до момента като полезна в много отношения. Той припомни, че благодарение на разумното управление през последните две години, проблемите, свързани с мигрантската вълна не са се задълбочили. За разлика от останалите страни в Европа, България е държавата с най-малко мигранти.

Депутатът от ПФ напомни също така и изграждането на защитното съоръжение по границата ни с Турция, което е почти на сто процента завършено и се явява сериозно препятствие пред нарушителите на граничната бразда.

„Не съм съгласен, че Бойко Борисов е трябвало да прави компромиси“, контрира Валери Симеонов думите на премиера, че му се налагало пряко сили да се съобразява с всички останали партии в парламента.

„Компромиси в името да държавата сме правили и ние, отстъпвали сме в едни позиции, за да постигнем успех в други. Само така успяхме да запазим цената на тока за бита непроменена, да променим Закона за горите – това постигнахме с действен диалог във вътрешнополитически аспект. И това са все неща, залегнали в нашата програма – тази на Патриотичния фронт“, каза Валери Симеонов.

Най-голямата заслуга на това правителство, която той изтъкна е, че през последните две години етническата ДПС бе изтикана от властта и от държавната администрация.

„Не съм съгласен с Бойко Борисов, че в парламента има ново мнозинство. Няма разпределение на силите след президентските избори, както той се опитва да внушава. Мнозинството си е същото, но след извънредните парламентарни избори може и наистина да стане друго.

„Моята оценка за резултатите от последните избори е следната. Това не е зашеметяваща победа на ген. Румен Радев, а по-скоро мощен вот на недоверие на личността Бойко Борисов. Има изхабяване на лидерството. И той сам си го организира, позволявайки си заплахи. Затова народът му нанесе звучен шамар“, каза Валери Симеонов като добави, че постъпката на Борисов да хвърли оставка, е силно укорима.

Патриотичният фронт ще приеме оставката на правителството, стана ясно от изказването на Симеонов. Той препоръча на ГЕРБ да не допускат обаче анархия и хаос в държавата, тъй като България не разполага с такова време да излиза от поредната тежка политическа криза. Неговата препоръка в името на стабилността е, съставът на служебния кабинет да остане същият като този, който е и в момента, но без министър-председателя Борисов. Защото, добави Симеонов, това не е толкова провал на ГЕРБ, колкото личен провал на българския премиер.

Десант