Утро, посветено на Николай Хайтов, организираха в Гулянци
Паметникът на големия български писател и родолюбец в града е построен по инициатива на местни хора, с финансовата подкрепа на НФСБ
22.11.2016г.

Клубът на хората в неравностойно положение в Гулянци и местното сдружение БАД организираха Утро на Николай Хайтов. В инициативата се включи и главният библиотекар при НЧ „П. Р. Славейков 1923” Малинка Таирова.

Ръководството на двата клуба беше подредило тематичен кът с произведения на Хайтов. Женската вокална група въведе присъстващите в духа на честването с китка песни за България. Малинка Таирова представи кратки биографични данни за писателя, като акцентира върху най-популярните му произведения. Тя прочете и разказа на големия български писател „Докато са живи”.

Утрото на Николай Хайтов завърши пред паметника му в централния градски парк, където членовете на клубовете поднесоха цветя.

Паметникът на Хайтов в Гулянци беше открит на 30 юни тази година – в деня, когато се навършиха 14 години от смъртта на писателя.

Инициативата за постояването му е на родолюбиви българи от Гулянци и региона, реализирана с финансовата подкрепа на патриотичната партия „Национален фронт за спасение на България“.

Бюст-паметникът е дело на синовете на Хайтов – скулпторът Александър Хайтов и архитект Здравец Хайтов. Монументът е уникален с това, че когато се приближи до него, човек може да чуе на запис разказа „Докато са живи”, с гласа на самия автор.

Десант