Андрей Райчев: Патриотите са едни от малкото идейни присъствия в политиката
Мажоритарната система е глупава и не води до нищо добро. Не защото малките партии ще умрат. А защото голямата ще прияде с власт, категоричен е социологът
24.11.2016г.

„Патриотите са готови да вземат мандата, но не и да направят правителство. И не защото не са готови да управляват, а защото няма да успеят да направят нищо без волята на големите. А големите казват - не, ние искаме предсрочни парламентарни избори“, каза в предаването „Часът на Милен Цветков“ социологът Андрей Райчев.

Той бе поканен да коментира възможността трите патриотични партии в парламента – НФСБ, ВМРО и „Атака“ да съставят правителство в рамките на този мандат, за да се избегнат предсрочните избори насред зима.

Това е справедлива ситуация, Обединените патриоти да вземат мандата. По принцип малките партии рядко са в центъра на вниманието на обществото, а това е точно такава ситуация, която те са длъжни да използват. Поне една седмица те ще бъдат в центъра на терена. И подготвят по много сериозен начин изборите си. Защото, трябва да признаем, в момента те са вече трета по големина политическа сила, каза още Андрей Райчев.

Според думите му, важен аспект е обединението на трите патриотични партии на президентските избори. И големият успех не е толкова в механично събиране на техния електорат, а в уеднаквяването на поведението и говоренето на тримата лидери Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров.

„Доскоро национализмът в България се приемаше като нещо много екзотично. Казано на жаргонен език, тях никой не ги кльопаше. Посланията им изглеждаха архаично и лозунгарско. После това започна да се изпълва с гняв. Първият пробив беше на Волен Сидеров, който все пак се яви на балотаж на президентски избори.

Тук, на тези избори, основна фигура беше Красимир Каракачанов, който е може би доайенът на българската политика, заедно с Ахмед Доган. Не мисля, че в сегашната политика някой е по-отдавна, отколкото тези двама участници. И забележете, Каракачанов никога не смени нотата. На принципа – колкото-толкова. Един път дори се появи самостоятелно на президентски избори. Вярно, 33 000 гласа получи, всички викаха, какво си губи времето. Но не е така“, коментира Андрей Райчев.

Патриотите са едни от малкото идейни присъствия в политиката. Те не са влизали в коалиции, не са влизали във властта, нито веднъж. Те настояват на своите идеи, каза социологът.

По въпроса за въвеждането на мажоритарен вот и дали това би оставило малките партии, включително и патриотите, независимо, че са трета политическа сила, извън парламента, Андрей Райчев коментира така:

„Тук няма нужда да гадаем, достатъчно е да погледнем Франция. Г-жа Марин Льо Пен има 29 процента от вота на французите, това е първата по големина партия. Тя обаче има едва трима депутати в 500-членен парламент, точно заради мажоритарната система.

Ако се самоповредим с тази глупава мажоритарна система, накрая ще счупим къщата. Натам сме тръгнали. Много се надявам обаче в интерес на тези малки партии, които са гаранция за политическото многообразие в България, че няма да се стигне до тая система.

Най-страшната последица от въвеждането на мажоритарната система не е тая, че малките партии загиват. А това, че голямата преяжда с власт. Ако се явят сега на мажоритарни избори, едната от двете най-големи партии ще получи около 120 мандата, другата – около 130, без значение дали първата ще е ГЕРБ, а втората БСП или обратно.

Представете си сега на БСП да й се стоварят около 130 мандата, около 4 пъти повече от нейното политическа влияние. Веднага ви казвам какво ще се случи – след 6 месеца, най-много една година, народът ще ги изгони от властта с камъни.

Или обратното – представете си ГЕРБ изведнъж да се окажат със 160 депутати. Какво ще се случи след една година? Бойко Борисов почват да го бесят.

Не трябва да се дава властта на някой, който я няма пропорционалността на населението. А мажоритарната води точно до това. Едната партия взима цялата власт, започва да я кара през просото, другите са гневни, половината от населението пък са непредставени изобщо...

Да, 2,5 милиона поискаха да има промяна. И реформа е необходима. Само че това трябва да се направи обмислено. И Германия ни предлага най-добрият възможен вариант. Няма пречка германската система, която е смесена, да бъде въведена и в България, включително и за предсрочните парламентарни избори, но това няма да се случи по други причини.

Какво става сега – Борисов се държи като обидено дете, вика, това е много лошо, но ще го сложим, защото без е много лошо и без това. Махането на субсидиите, казва той, е голяма грешка, ама ще ги направим нула, щом сте такива, да не ме избирате. Една гневна реакция, която води до друго. Започва една популистка игра между Борисов и Корнелия Нинова, кой от тях е за хората и кой - против тях, а в същото време Слави Трифонов обикаля и бие по всичките им карти с реконтра.“

Десант