Патриотичният фронт внесе в НС предложение за 300 лева минимална пенсия
25.11.2016г.

Предложение за минимална пенсия от 300 лева са внесли между първо и второ четене на Бюджет 2017 от „Патриотичен фронт“. Предложението се подкрепя от представители на „Атака“ и Народен съюз.

На брифинг в парламента днес народният представител Искрен Веселинов изрази съжаление, че правителството не е запазило добрата практика от предишни години да запознае народните представители с бюджета, който ще предложи .

В подкрепа на предложението си за повишаване на минималната пенсия патриотите съобщиха, че са разработили два възможни варианта – първото предложение за увеличение на 300 лв., второто – на 200, но с преизчисление на всички пенсии.

От 2008 г. до 2015 г. средният осигурителен доход в страната е нараснал с 82%, а пенсиите са увеличени едва с 25%, констатират Обединените патриоти. По техни изчисления, трябва да бъдат осъвременени над 1 млн. 700 хил. пенсии, а преизчисляването ще позволи те да нараснат с 23%. Втори предложен вариант гарантира по-голяма справедливост. Има и предложение точно откъде биха могли да дойдат парите.

Ако бюджетът на Министерство на отбраната, примерно, бъде намален с 200 милиона лева (предвидени за излишен лукс - да се купуват фрегати), ако се заложат повече средства от събрани данъци, както и от акцизи, предложението е съвсем осъществимо, бе казано днес.

Голям резерв, около 1 милиард има и в инвалидните пенсии, където патриотите ще настояват да бъде извършена реформа през следващата година.

Парите ги има, те са в прекомерно завишени разходи, приходи от ДДС и повишени приходи от контрабандата, каза Николай Александров от „Атака“.

Българите са най-умиращата нация, показва доклад на ЦРУ, а повишаването на пенсиите е една от малките крачки, които трябва да се направят, допълни Светослав Танчев от Народен съюз. Той добави, че в бъдеще средствата ще идват от работеща икономика, от икономически растеж, но за тази цел трябва да има стабилност и да спрем да харчим милиони като непрекъснато правим кампании и избори.

Народният представител Димитър Байрактаров напомни, че съществува Сребърен фонд, който е създаден точно с такава цел. Но в него има над 2 милиарда и 700 милиона лева, които с години стоят без да носят никаква доходност.

Имало и още една добре пазена тайна – какъв е размерът на дължимите, но невнесени от държавата вноски и, то, при положение, че парламентът криминализира това действие. А по информация на лекари – между 70 и 90% от решенията за социални инвалидни пенсии били фалшиви, каза още Байрактаров и напомни, че неотдавна съседна Македония направи минималната пенсия 206 евро с допълнителни добавки и безплатни лекарства за възрастните хора.

Къде сме ние? - попитаха патриотите.