Валери Симеонов: Патриотичният фронт е готов за кабинет с ясна програма
Затова сме в парламента – те не са ни пратили тук да играем в някаква политическа ролетка, а да изпълним дълга си такъв, какъвто са ни го възложили, казва лидерът на НФСБ
30.11.2016г.

Не само сме готови, ние сме длъжни да поемем отговорност пред нашите избиратели. Затова сме в парламента – те не са ни пратили тук да играем в някаква политическа ролетка, а да изпълним дълга си такъв, какъвто са ни го възложили. А дългът е, след като има риск държавата да бъде хвърлена в безвремие, в криза, да се направи и невъзможното, но да не се допуска това.

Това заяви съпредседателят на парламентарната група на Патриотичния фронт и лидер на „Национален фронт за спасение на България“ Валери Симеонов. Най-добрият вариант за излизане от сегашната ситуация е формирането на кабинет, който да довърши мандата на този парламент, добави той.

От ПФ увериха, че са готови за кабинет с ясна програма. Една от основните цели в нея ще е увеличаването на минималната пенсия на 300 лева. Според патриотите в бюджета има достатъчно резерви за тази стъпка. Те посочват, че в Албания минималните пенсии са два пъти по-високи, в Сърбия са 200 евро (400 лева).

”Винаги вярвам и правя всичко, което е възможно, за да не се постигнат загуби, кризи за страната и най-добрият изход от тази ситуация е този парламент да продължи да работи и да не се минава през първо служебно правителство, второ служебно правителство и извънредни избори.

Знае се какъв ще бъде резултатът – пак ще бъдат същите играчи в парламента и отново трябва да се правят коалиции. По предварителни сметки нито БСП ще има някакъв сериозен ръст, нито ГЕРБ ще има някакъв сериозен спад”, заяви Валери Симеонов.

Кои са министрите, с които патриотите биха работили

Идеята на Патриотичния фронт е в евентуалното бъдещо правителство, в случай че президентът Росен Плевнелиев им връчи мандат, да останат повечето досегашни министри. Като най-успешни, ерудирани и професионалисти председателят на парламентарната група на ПФ и лидер на „Национален фронт за спасение на България“ Валери Симоеново посочи Владислав Горанов, Теменужка Петкова, Петър Москов, Николина Ангелкова, Лиляна Павлова и Ивелина Василева.

Въпреки, че партньорите ми няма да одобрят назначението на Москов, ще бъде грешка здравният министър да бъде сменен. Той свърши черната, мръсна работа на ГЕРБ за прекъсване на източването на Здравната каса – нещо, което никой друг преди него не му стискаше, категоричен е Валери Симеонов.

„Финансовият министър Владислав Горанов показа, че може да бъде главното действащо лице по отношение на справянето с кризата с КТБ, със стрес тестовете на ГЕРБ. Високо оценяваме и работата на енергийния министър Теменужка Петкова, която предприе конкретни стъпи за излизане от колапса в енергетиката. Успешно се справят също така и министрите на екологията Ивелина Василева, на благоустройството Лиляна Павлова и на туризма Николина Ангелкова. Ще бъде неразумно министри, които работят професионално, да бъдат сменяни в средата на мандата“, казва Валери Симеонов.

Възможно ли е ГЕРБ и БСП да подкрепят евентуален кабинет на ПФ

Патриотите ще търсят подкрепа от всички парламентарни групи, без тези на ДПС и ДОСТ. Ще търсим подкрепата и на ГЕРБ, и на БСП, въпреки негативното отношение на Корнелия Нинова. Място за лично его в тази ситуация няма, лично ще се помоля на всички да дадат кадърни специалисти, с които да успеем да спасим от тежкото положение България, каза Валери Симеонов.

Във вторник, след Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), чието заседание продължи близо пет часа, премиерът в оставка Бойко Борисов не отрече подобна възможност – депутатите от ГЕРБ да подкрепят кабинет, сформиран от ПФ.

Засега позицията на БСП, изразена лично от Корнелия Нинова обаче е, че партията ще настоява докрай за служебен кабинет и предсрочни парламентарни избори, които, ако този сценарий все пак ще се осъществи, ще бъдат насрочени най-рано за началото на април. Което, според икономистите, очертава една изключително тежка зима за бизнеса, неработеща държавна администрация и натрупване на нерешени социални проблеми.

Преговорите между партиите продължават и днес

Продължават разговорите между Патриотичния фронт и Реформаторския блок. Именно между тези две парламентарни сили е интригата на кого президентът Росен Плевнелиев ще връчи третия проучвателен мандат за формиране на кабинет. ГЕРБ и БСП вече многократно дадоха заявки, че ще върнат мандатите за съставяне на правителство в настоящото НС.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче вчера обясни, че ако РБ и ПФ, които досега бяха негови коалиционни партньори, направят кабинет, той им дължи подкрепа по политики.

Нямаме никакви притеснения относно нови избори, отсече Симеонов и напомни представянето на ”Обединените патриоти” на президентския вот. Като подчерта, че коалицията Обединени патриоти е във възход, той каза, че те нямат никакви съмнения, че при предсрочни избори, че постигнат по-висок резултат. Но по думите на Симеонов не смятат, че това ще бъде добре за България, макар че ще бъде добре за тях.

”Добре е и ГЕРБ, и БСП да разсъждават по същия начин по повод събитията, които се развиват в България”, категоричен е Валери Симеонов.

Десант