Валери Симеонов: Не пенсиите са препъни камъкът в отношенията ПФ-ГЕРБ
Кой всъщност пее в хора на лудите и популизъм ли е искаш минималните доходи на българските пенсионери, които по бедност нямат аналог в Европа – отговорите дава Валери Симеонов по БНТ
01.12.2016г.

Не сме наивници, наясно сме, че шансът да се направи правителство намалява. Това каза в предаването „Денят започва“ по БНТ съпредседателят на „Патриотичния фронт“ и лидер на „Национален фронт за спасение на България“ Валери Симеонов. Той бе поканен да коментира задълбочаващата се политическа криза след противоречивите изказвания на премиера в оставка Бойко Борисов (един път, че ще подкрепи правителство, съставено от патриотите, друг път – че няма да го направи).

„За нас в ПФ, както и в коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, „Атака“ и ВМРО“, най-важното е изпълнението на дълга. Това налага едно единствено поведение – да бъдат взети всички мерки, за да не се стигне до криза, която може да продължи и една година“, каза Валери Симеонов.

Той припомни позицията на коалиция „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ - че ако й бъде връчен мандат от президента Росен Плевнелиев, няма да издига правителство само от собствените си редици, но ще търси и подкрепата на така наречените „големи“ партии ГЕРБ и БСП.

Разговори все още не са водени, защото няма реално и връчен мандат на трета политическа сила в парламента. „Но с колегите от ГЕРБ сме в много добри отношения, лоши думи от мен няма да чуете“, коментира Симеонов.

По думите му промяната за решението на ГЕРБ да подкрепи евентуално правителство, съставено от ПФ, не е заради предложението на патриотите да се вдигнат минималните пенсии на 300 лева. Според него въпросът за това повишаване го има и в програмата за развитие на Патриотичния фронт.

„То не е нещо ново и ГЕРБ го знаят още от декември 2016, когато го поставихме като предложение в бюджета за тази година. Така че въпросът за пенсиите не е препъни камъкът, за да си променят отношението“, добави той.

Причината е, че бе подадена обратна команда на тази, която беше в сила допреди един ден. Защо има такива резки промени в настроението и политическите намерения, трябва да питате някой друг. Пенсиите бяха използвани само като повод за този остър завой, смята съпредседателят на парламентарната група на патриотите.

Той обясни и откъде ще дойдат средствата и източниците за допълнителни доходи, така че да е възможно увеличаването на размера на минималните пенсии.

„980 000 инвалидни пенсии имаме за миналата година, като през 2000 г. те са били само около 160 000. Това е огромен, подозрителен ръст на инвалидните пенсии. На всички ни става ясно, че става въпрос за огромна корупция в ТЕЛК-овете.

В тази връзка имаме проекторешение, което отлежава от половин година в деловодството на НС – точно за актуализиране на тези пенсии, тъй като те издърпват годишно от бюджета около 1,6 милиарда лева. Това е едното перо. Имаме предложение и за пренасочване на средства от неактуални към момент разходи – например, по закупуване на две фрегати за 200 милиона лева.

И не на последно място - защо трябва да се извършва това саниране? Това е една крещяща несправедливост, разходи, които не съответстват на нивото на бедност на нашата държава. И това беше изтъкнато като причина за несъвпадението на политиките между ГЕРБ и ПФ. Забележете, всяка година там се отделят по 1 милиард лева, правителството взе решение и през 2017 г. да осигури един милиард за саниране от бюджетни излишъци.

А тези бюджетни излишъци не трябваше ли да се насочат към пенсионерите. Това ли е популизмът, в който ни обвиняват? Хора, които са дали своя живот, за да имаме тази България, която всички в момента употребяваме. Това ли е песен в „хора на лудите“?

А какво е санирането? Държавата плаща ли по 12 000 лева на сем. Стоянови, примерно, които вече са си санирали апартаментите? Питал ли ние е някой защо санирането се извършва на два пъти по-висока цена, отколкото е пазарната му. Питал ли ни е как се извършва подбора на фирмите, които извършват санирането?“, запита Валери Симеонов.

След следващите избори картината в парламента и разпределението на силите ще бъдат същите, категоричен е лидерът на НФСБ. Какъв е смисълът от хвърлянето на България в това безвремие, попита той и добави, че коалицията ”Обединени патриоти” ще влезе в предизборната кампания с огромно самочувствие, защото статистиката показва, че те са вдигнали почти двойно резултатите си на последните президентски избори.

„Нека кажем на хората, които гледат на политиката като на гладиаторски битки. Не е нужно да има толкова злоба и противопоставяне, защото след следващите избори когато и да и бъдат те, ситуацията в НС няма да бъде кой знае колко различна.

Полза от предсрочни избори бихме имали ние, затова не се притесняваме от тях. Но затова и не приемам нечистоплътни упреците на леви лидери, че се борим за власт. Ние, ако се борихме за власт, още преди две години щяхме да поискам постове.

Какво ново ще се случи след една година? Разпределението на силите в парламента ще е почти същото, само че ще сме похарчили една година в лутане, преговори, разговори, административен хаос. И още 40-50 милиона лева. Кому е нужно това?“ - попита Валери Симеонов.

Ако се стигне все пак до предсрочни избори, патриотичните сили ще участват обединени, по печелившата формула от президентските избори – като „Обединени патриоти – НФСБ, „Атака“ и ВМРО“. Ще присъстваме с много по-голяма група в следващото НС, категоричен е Валери Симеонов.

Десант