Депутатът от ПФ Искрен Веселинов: Реформаторите не могат да съставят кабинет!
Щях да се наема да съм военен министър. Валери Симеонов можеше да бъде добър министър на енергетиката. Но шансът ПФ да състави кабинет бе точно един ден, коментира ден по-рано Красимир Каракачанов
06.12.2016г.

Даването на мандат на Реформаторския блок крие много рискове и шансът, нещо да се получи, е минимален. Това заяви в Русе депутатът от коалиция „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ Искрен Веселинов.

Той изрази опасенията на коалицията, че подобен ход на президента Росен Плевнелиев – да връчи мандат на реформаторите за съставяне на правителство, ще ускори още повече процеса за преминаване към предсрочни парламентарни избори. Които пък от своя страна за гаранция за икономически хаос в държавата.

„На първо място, не съм сигурен, че РБ ще може да излезе с единно мнение от собствената си парламентарна група за съставяне на правителство. Групата им е приблизително по равно разпределена между двете отломки от РБ, трудно биха генерирали отстрани и някаква подкрепа, с половината от собствените си гласове“, обясни Искрен Веселинов.

Той припомни, че ПФ е може би единствената парламентарна сила, която бележи сериозен ръст, затова би имала интерес от предсрочни избори. В следващото Народно събрание патриотите ще имат още по-голяма тежест, защото ще вкарат и повече депутати в парламента, категоричен е Веселинов.

„Цената за това обаче е прекалено висока - 6 месеца хаос, при това само до провеждането на изборите. След което започва ново редене на кабинети, смяна на ръководни кадри, нов хаос в министерства и институции... Ако сега на президентските избори някой се е обидил и иска да накаже народа като предизвиква умишлено сътресения, какво ще правим след още една година, когато пък има евроизбори, и някой вземе че се обиди като не успее да вкара достатъчно депутати в ЕП? Пак ли ще правим и парламентарни? Това е несериозно! Затова поехме ангажимента за съставяне на експертен кабинет, с ясно поемане на политическата отговорност“, обясни Веселинов.

Според него обаче, ситуацията рязко се е променила след консултациите с Росен Плевнелиев и първоначалните обещания на премиера в оставка Бойко Борисов, че ще подкрепи кабинет, съставен от ПФ, останали да висяг във въздуха.

Вина за промяната на настроенията имат основно външнополитически фактори, които са с адрес Брюксел и Анкара, категоричен Искрен Веселинов: „Явно перспективата Патриотичният фронт да излъчи правителство или дори да получи мандат, изключително притеснява бюрократите в Брюксел и водещото заплашителна към България политика правителство на Ердоган“.

Така мисли и съпредседателят на парламентарната група на патриотите Красимир Каракачанов. На 5 декември той разкри пред зрителите на Канал 3 следното: ”Коментирали сме с Борисов, че не е нужно България да остава в безвластие за 6-7 месеца. Цветанов беше идеален за вътрешен министър, пошегувах се с Борисов, когато стана ясно, че няма да подкрепят правителство с мандата на Патриотичния фронт. Бъчварова можеше да е идеален външен министър, но вероятността да съставим кабинет съществува точно един ден.

Щях да се наема да съм военен министър. Валери Симеонов можеше да бъде добър министър на енергетиката. Той ръководеше две комисии по енергетика, а защо не и вицепремиер. Но до такива разговори не се е стигало.”

Каракачанов подчерта, че патриотите са били готови да направят кабинет на съгласието, но призна, че това няма как да се случи без подкрепата на ГЕРБ.