Обединените патриоти се обявиха против изграждането на центрове за мигранти в Мездра
13.12.2016г.

Общинският съвет да приеме декларация, че не желае на територията на община Мездра да се създават бежански лагери, центрове за настаняване, общежития и други организационни форми за настаняване на мигранти.

Това предлагат в докладна записка до местния парламент от коалиция „Обединени патриоти - НФСБ, АТАКА и ВМРО“. Предложението е на Тихомир Илчев (ВМРО), Пенка Георгиева (НФСБ) и Радослав Маринов (АТАКА). Подобни декларации вече приеха общинските съвети в редица градове на страната, между които Русе, Велико Търново, Ловеч, Враца, Бургас, Горна Оряховица и др.

Изразяваме загриженост, че община Мездра може да се окаже потърпевша от последиците на бежанската и имигрантска криза, пише в проекта за текст на декларацията.

Предвид собствените ни икономически, финансови и социални проблеми, категорично сме против въвличането на нашата община в бежанския проблем. Ние не искаме да се превръщаме в поредните жертви на нарастващата международна и хуманитарна криза, допълват в документа вносителите.

В мотивите си към докладната Обединените патриоти изразяват тревога от разселването в Европейския съюз, в това число и на територията на България, на голям брой ислямистки имигранти, в мнозинството си радикализирани маси, в които се включват лица от арабски, африкански и средноазиатски произход. Според вносителите европейското законодателство е създадено изцяло в полза на имигрантските вълни, без каквато и да било защита на българския или на който и да е национален интерес.

Ние смятаме, че местната власт е длъжна да има категорично становище относно евентуални опити за настаняване на бежанци и имигранти на територията на община Мездра, подчертават патриотите. В тази връзка предлагат на ОбС да приеме въпросната декларация.

Целта на тази декларация е да окаже превантивна роля пред държавните органи, както и да защити интересите и спокойствието на жителите на община Мездра, изтъкват в заключение представителите на ВМРО, НФСБ и „Атака“.

Предложението ще бъде разгледано от Постоянната комисия „Сигурност, опазване на обществения ред и граждански права“ и внесено за обсъждане на предстоящата сесия на местния парламент на 22 декември.