Обединени патриоти стабилно запазват позицията си на трета политическа сила
24.01.2017г.

Данни от национално представително проучване на изследователски център „Тренд“ сочат, че пет са формациите, които със сигурност ще попаднат в следващото Народно събрание. Това са ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти, ДПС и проекта на Марешки „Воля“.

Разликата между първите две партии е малка, но ГЕРБ запазва първа позиция става ясно ото допитването, проведено сред 1002 пълнолетни български граждани, интервюирани по метода лице в лице. Изследването е извършено в периода между 10 и 17 януари.

ГЕРБ удържа първото място (32,2%) пред БСП с почти 3% преднина от гласуващите. Обединените патриоти запазват инерцията си от вота за държавен глава и разполагат с 10,4%, като се нареждат преди антиконституционалната партия ДПС, която има подкрепа от 7,8%. ”Воля” на Веселин Марешки е сигурен участник в следващия парламент с близо 6% евентуален вот.

Малко под чертата остава Реформаторския блок с 3,7% от заявилите, че ще гласуват. Моментната картина сочи, че ДСБ (1,2%), АБВ (1%) и „Да, България“ (0,7%) няма да имат представителство в парламента. Опцията „не подкрепям никого“ събира малко под 4%.