Валери Симеонов: Случаят с граничаря Михаил Цонков е провокация от страна на Турция
10.02.2017г.

На среща днес в Министерството на външните работи лидерът на НФСБ Валери Симеонов настоя пред служебния министър Ради Найденов българската страна категорично да изрази своята позиция срещу искането на турския наказателен съд в Къркларели за започване на процес срещу българския граничен полицай Михаил Цонков и неговите колеги, които също получиха призовки.

„Ще поискаме и от министър-председателя Огнян Герджиков, и от Министерство на правосъдието категорично да откажат да съдействат за предаването на доблестни български граждани на несправедливия турски съд“, заяви още Валери Симеонов.

По думите му, в случая не става въпрос за юридическо основателно дирене, а за провокация. „Не може да искат да съдят в Турция български гражданин, който е изпълнил своите задължения като граничен полицай в защита на границата на България!“, категоричен бе лидерът на НФСБ.

През лятото на 2008 г. срещу българския граничар Михаил Цонков е предявено обвинение за това, че е убил човек по непредпазливост. Това става на 17 април 2008 г. при опит да задържи турски бракониери на калкан, навлезли в териториалните води на България, близо до Резово. По време на яростния отпор от страна на нарушителите от оръжието на Цонков е произведен изстрел, който ранява смъртоносно единия от рибарите и малко по-късно той почива на път за болницата.

Процесът срещу граничаря протича на фона на опити за вмешателство в съдебната ни система от страна на Анкара и предизвиква мощна вълна на гражданско недоволство. В страната бяха организирани протестни демонстрации и митинги под надслов „Да защитим граничар Михаил Цонков!“.

Най-последователната кампания в негова защита провежда родолюбивата телевизия СКАТ, чиито репортери и оператори не спират да отстояват тази кауза, като е инициирана подписка в подкрепа на достойния наш сънародник.

Година и половина по-късно, на 13 ноември 2009 г. ВАС окончателно прекратява наказателното производство. Въпреки безспорните доказателства, че бракониерите са засечени по време на промишлен улов без разрешение в наши води и проведените два следствени експеримента, които изясняват как точно се е стигнало до фаталния изстрел, щастливата за Цонков развръзка става факт най-вече благодарение на силния обществен натиск.

В крайна сметка в мотивите на съда изрично се посочва, че основната вина за възникването на опасната ситуация в българската акватория е на пострадалия турчин. Магистратите не изключват възможността нарушаването на държавната ни граница от негова страна да се дължи на грешка или заблуда къде се намира лодката му. Но са категорични, че „при всички случаи той е имал задължение да се подчини на разпорежданията на граничните полицаи, които несъмнено е възприел като такива, видно от лодката и униформите им“.

Оневиняването на граничаря през 2009 г. доказа, че в България има гражданско общество, което може да бъде по-силно и от държавните институции, често подлагани на политически или международен натиск.

Това не е първата подобна кауза на телевизия СКАТ. Когато през юни 2011 г.  в Гърция бе задържани шестима български моряци от кораба „Ина“, държавата ни не предприема никакви действия да помогне на своите поданици. Грижа за тяхната съдба не прояви и корабособственикът Георги Мишков.

Единствено телевизия СКАТ, която плати гаранцията на сънародниците ни, за да бъдат пуснати под домашен арест, се противопостави на опитите случаят да бъде скрит от широката общественост.

Впоследствие медията плати и адвокатската защита на бедстващите българи, като ги снабдяваше също и с храна и медикаменти.

В крайна сметка моряците бяха оправдани от гръцкия съд и се прибраха свободни в родината си, като голяма роля за това изиграха и положените от СКАТ усилия.

Телевизията инициира и подписка в защита на полицая Митко Чавдаров от ямболското село Бояджик, който бе подложен на съдебно преследване, след като се бе опитал да защити честта на националния ни флаг от опитите на няколко цигани да го разкъсат. Благодарение на застъпничеството на обществото, съдът оправда служителя на реда, задържал поругателите на българското знаме.

Междувременно, в защита на граничаря Цонков и неговото ново пълно оневиняване, във „Фейсбук“ още вчера, 9 февруари, когато му бе връчена призовката за делото в Турция, бе сформирана група „Долу ръцете от граничар Михаил Цонков“. За по-малко от 24 часа тя събра над 2400 последователи.

В същото време от българското Министерството на правосъдието припомниха, че Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ)-Страсбург вече има решение по делото „Дерия Ерджан и други срещу България”, което е от 16 декември 2014 г. Тогава съдебен състав на ЕСПЧ единодушно обявява за недопустима, поради явна необоснованост, жалбата на роднините на починалия турски рибар при опит на българските гранични полицаи да извършат проверка на борда на турски плавателен съд, навлязъл в българските териториални води на Черно море.

„Съдът приема, че случаят касае настъпването на нещастен инцидент вследствие на случайно събитие, и констатира, че българските гранични полицаи не са допуснали прекомерна употреба на сила и не са нарушили правилата за използване на огнестрелно оръжие“ - категорични са страсбургските магистрати.