Патриотите отбелязаха 32 години от кървавия атентат на гара Буново
Венци и цветя бяха положени на лобното място на загиналите, където днес се извисява паметник, изграден през 2007 г. със средства на Валери Симеонов и телевизия СКАТ
09.03.2017г.

На 9 март по традиция, наложена от родолюбивата телевизия СКАТ, пред мемориала на жертвите на протурския тероризъм на гара Буново, бе отбелязана 32-та годишнината от кървавия терористичен акт.

За 10-та поредна година организатори на поклонението бяха партия НФСБ и ТВ СКАТ. На отслужената в памет на невинно загиналите заупокойна молитва присъстваха председателят на НФСБ и съпредседател на коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ Валери Симеонов, председателят на ПП АТАКА и съпредседател на коалицията Волен Сидеров, организационният секретар на ВМРО Юлиян Ангелов, зам.-председателят на НФСБ и директор на ТВ СКАТ Данчо Хаджиев, членове и симпатизанти на трите патриотични партии, НД „БГ Патриот“, родолюбиви граждани и жители на Буново.

Присъстващите почетоха паметта на жертвите с едноминутно мълчание и падане на колене. Венци и цветя бяха положени на лобното място на загиналите пред мемориала, изграден през 2007 г. със средства на Валери Симеонов и телевизия СКАТ.

Трагедията на гара Буново се разиграва на 9 март 1985 г., когато трима протурски терористи – членове на турското национал-освободително движение в България, взривяват вагона за майки с деца на бързия влак Бургас-София.

В резултат на жестокия терористичен акт, извършен от Емин Мохамедали, Али Аптула Аптула Чакър и Саафет Реджеб Реджеб, загиват 7 невинни, сред които 2 деца. Извършителите са заловени и осъдени на смърт през 1988 г., но очевидци на трагедията и близки на загиналите още помнят ужаса.

По-късно, в Бургаското село Трънак, ДПС издигна паметник - чешма на терористите, извършили атентата, която бе съборена след дългогодишна битка на председателя на НФСБ Валери Симеонов и журналисти от телевизия СКАТ.

Парче от паметната плоча в прослава на атентаторите, бе показана от Симеонов пред присъстващите с думите, че това е останало от „кървавата чешма“ и е доказателство за делата на патриотите.