Декларация № 12 на Национален фронт за спасение на България
в подкрепа на Армения и осъждаща действията на Азербайджан и Унгария
04.09.2012г.

В последните дни наблюдаваме рязко обтягане на отношенията между Армения и Азербайджан, което ескалира във взаимни заплахи и дори се заговори за възможна война между двете държави. Международният скандал избухна на 31 август т.г., когато Унгария екстрадира в Азербайджан азербайджанския офицер Рамил Сафаров.

През 2004 година лейтенантът от арменската армия Гурген Маргарян, командирован в Будапеща на езиков курс в програмата на НАТО „Партньорство за мир”, е убит с брадва от Рамил Сафаров, който също е посещавал курса. През 2006 година унгарски съд осъжда Сафаров на доживотен затвор, без право на помилване през първите 30 години от излежаването на присъдата.

Азербайджан обаче убеди унгарските власти да екстрадират осъдения в родината му за излежаване на присъдата, давайки гаранции, че той няма да бъде помилван. Но на 31 август 2012 година азербайджанецът бе върнат в Баку и още същият ден бе помилван от президента Алиев и повишен в чин майор.

Всичко това предизвика оправданата гневна реакция на Армения, последвана от прекратяване на дипломатическите отношения с Унгария.

Националният фронт за спасение на България изцяло подкрепя позицията на арменското правителство и осъжда решението на Унгария за освобождаване на азербайджанския офицер и особено последвалите провокационни стъпки на Азербайджан. С помилването и последвалото награждаване на един убиец Азербайджан копира нехуманното отношение на турското правителство към кюрдския народ. ? никак не е случайно, че Баку подкрепя неоосманистката политика на Турция, която е реална заплаха за нейните съседи на Балканите и в Близкия изток.

Ние смятаме, че действията на Будапеща и Баку заслужават най-остро порицание, още повече, че зад тях прозира користното желание на унгарското правителство да получи финансова помощ от богатия на енергийни ресурси Азербайджан. В същото време тази безпринципна сделка дава повод за нова конфронтация между Армения и Азербайджан, подклаждана от тлеещите етнически конфликти в Нагорни Карабах.

Като член на Европейския съюз и НАТО България е длъжна да излезе със своя позиция по този случай, тежко компрометиращ европейските структури и Северноатлантическия пакт.

Националният фронт за спасение на България призовава българското външно министерство да осъди поведението на Унгария и Азербайджан и се солидаризира със справедливата кауза на Армения. Това го изискват принципите на международното право, които не толерират подобно погазване на морала и справедливостта.