Валери Симеонов предложи широка коалиция между ГЕРБ, БСП и Обединените патриоти
Винаги сме повтаряли, че сме готови на разговори и на съвместни действия с всички български партии, независимо от кой спектър са те, защото най-важни са интересите на хората, каза лидерът на НФСБ
29.03.2017г.

ГЕРБ, БСП и Обединените патриоти да направят ”широко правителство”. Такава идея лансира лидерът на НФСБ Валери Симеонов, съпредседател на коалицията ”Обединени патриоти – НФСБ, „Атака” и ВМРО”.

”Обръщам се към ръководствата на двете най-големи партии, които в най-голяма степен спечелиха доверието на избирателите – ГЕРБ и БСП, за съставянето на едно широко правителство с тяхно и наше участие, така че да отговорим на очакванията на хората. Най-сетне да се спре с това лично противоборство, с тази приличаща на сблъсък на футболни агитки надпревара между двете партии”, казва Симеонов във вторник, цитиран от агенция ”Фокус”.

”Готови сме да заемем своето място в една такава коалиция. Дали ще бъде коалиция, или програмен кабинет, смятаме, че трябва да се сложи точка на противопоставянето”, допълва Валери Симеонов.

”Използвам случая да се обърна към Бойко Борисов и Корнелия Нинова за провеждането на спешни срещи и формирането на едно такова правителство, което ще бъде подкрепено с огромно мнозинство от над 200 депутати”, каза още той.

Според него това е напълно възможно, просто трябва да бъде игнорирано и преодоляно егото на отделните лидери. ”Аз моето съм готов да го преглътна. Нямам и кой знае какво его“, коментира Симеонов.

Той обаче все пак смята да изчака дали ще има предложение от ГЕРБ.

”Винаги сме повтаряли, че сме готови на разговори и на съвместни действия с всички български партии, независимо от кой спектър са те, защото най-важни са интересите на хората“, казва още Валери Симеонов.

Малко по-късно пред БНТ обаче той разшири тезата си. Първо съобщи, че сметките му сочат, че ОП и БСП изобщо не могат да съставят кабинет, а управление между ОП и ГЕРБ би имало 122 народни представители.

”Най-естественият кабинет, който би получил подкрепа от 202 депутати, което би гарантирало стабилност и 4-годишен мандат е на ГЕРБ, БСП и от нас”, каза Симеонов. ”Какво друго може да се случи – вариант на коалиция, изградена от ГЕРБ и ОП – 122 гласа, крехко мнозинство, тоя филм го гледахме по времето на Орешарски, а отвън да марширува опозиция”, обясни Симеонов.

Той заяви, че е скептичен към Воля на Веселин Марешки, тъй като това не е политически субект, а по-скоро икономически субект в политиката.

Симеонов обясни, че още преди изборите е споделял идеята с колегите си в Обединените патриоти, а след тях и с представители на ГЕРБ. ”Трябва да ви кажа, че реакцията не беше истерична”, заяви той.

И съобщи, че при такъв вариант наречен ”широка коалиция” или ако БСП и ГЕРБ не искат да влизат в коалиция – ”програмен кабинет”, на който премиер да не е нито Борисов, нито Нинова.

Във вторник лидерът на БСП Корнелия Нинова за пореден път отхвърли възможността партията ѝ да се коалиция с ГЕРБ. Борисов пък още в изборната нощ посочи БСП и ДПС като невъзможни партньори.