Валери Симеонов: Един от нас да се издъни, всички сме свършили
Залогът е много голям, отговорността – също, каза пред Нова ТВ лидерът на НФСБ, съпредседател на Обединените патриоти и вицепремиер за демографската и икономическата политика
05.05.2017г.

„Няма да позволим да провалим доверието, което ни е гласувано. Освен това аз гледам на целия Министерски съвет като на екип. Един от нас да се издъни, всички сме свършили. Залогът е много голям. Отговорността – също.“ Това заяви в студиото на „Здравей, България” Валери Симеонов, лидер на НФСБ, съпредседател на Обединените патриоти и вицепремиер за демографската и икономическата политика.

Вкаран в диалог около твърденията на ДПС и БСП, че Европа не гледала с добри очи на присъствието на „крайни националисти“ в изпълнителната власт, Валери Симеонов припомни вчерашното изказване на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ от трибуната на Народното събрание, който на няколко пъти призна, че Движението за права и свободи е етническа партия.

„Те са избрали тази стратегия да изкарат патриотите като крайни националисти, фашисти. Това е координирана стратегия между ДПС и БСП - глупава, изтъркана, износена. Нищо ново. Опитват се да внушат на българския народ някакви притеснения, че Европейският съюз бил против участието на Обединените патриоти във властта.

Тези две партии – ДПС и БСП са се сраснали през годините с държавата. Икономическите фактори са тези, които диктуват поведението на партийните им централи”, коментира още Симеонов.

На въпрос дали и ГЕРБ е под обстрела на тези икономически интереси, Валери Симеонов отговори следното:

„Най-вероятно. Защото всеки бизнесмен търси някаква максимална реализация или направо да го кажем - печалба, опитвайки се по някакъв начин да използва общински или държавни структури. Това не е нормално, но за съжаление е практика за тези 27 години преход.

Много рядко в това студио ще дойде бизнесмен като мен – смея да се похваля, който да няма нито една стотинка от държавна или общинска поръчка, грандове, програми и прочие. Както знаете, аз съм си собственик на телевизия, която се оправя по някакъв начин – трудно, но със собствени средства. Без да е получавала реклама от министерства, няма и да позволя да получи.

Докато повечето бизнесмени не са започнали от нулата, не знаят цената на всяка една стотинка, не знаят какво означава да не допуснеш клиент да ти излезе от офиса, защото ще останеш гладен и семейството ти няма да има какво да яде. Те са свикнали така, както в началото на прехода определени хора бяха заредени с едни суми, да продължават да черпят дивиденти от политиците. За това говорят и близките връзки между бизнеса и политиците”, коментира Валери Симеонов.

Ето как той коментира обвиненията срещу него, че негов мотел е използван с държавни пари за военни, които пазят границата:

„Нямам никакви взаимоотношения с държавата. Този мотел е ремонтиран в продължение на цели 10 години с минимални средства – толкова, колкото сме успявали да отделим, за да бъде пуснат през юни миналата година. В момента там има 15 военнослужещи, настанени от техните командири, които нито познавам, нито пък знам от кои поделения са. Няма да допусна някой да лобира за моя мотел.

Това са толкова основателни обвинения, колкото и онези скалъпените, че фирмите, заети с изграждането на граничната ограда, били на обединените патриоти. Това е толкова елементарно, но виждаме че непрекъснато се хвърля в общественото пространство. Откъде са тези фирми, аз нямам строителни фирми. Не бих си захвърлил името, изграждано с години, в прахта, за да може някой гологлав чалгар да се гаври с него.

За да приключа с тази тъпа история покрай мотела в Малко Търново, ще кажа следното – базата разполага със 130 места. От тях 15 са заети от военнослужещи. Какво, да ги изгоня, само защото са войници ли? Избрали са по-доброто място, получили са най-добрите условия, разполагат с фитнес, с 25-метров басейн, три хранения и суха храна, когато отиват на границата.“

За референдума, предлаган от Слави Трифонов, Валери Симеонов бе категоричен: „Влезе ли в пленарна зала, няма да го подкрепя. Защото това е референдум, на който му бе предоставена служебна победа, покрай изборите за президент. Ако беше проведен самостоятелно, нямаше почти никой да отиде да гласува и резултатът щеше да бъде отчайващ.“

Десант