Обединени патриоти с декларация в защита на малцинството ни в Украйна
01.06.2017г.

Обединени патриоти рязко осъждат нападението над общинският съветник в Украйна Василий Кащи – представител на българското малцинство, заяви народният представител Юлиан Ангелов. От трибуната на Народното събрание той постави декларация от името на парламентарната група на Обединени патриоти.

Патриотите искат българските държавни институции да се намесят категорично в защита на малцинството ни в Украйна. Не за първи път българското малцинство там е подложено на терор от крайно десни представители на украинската политика, напомни депутатът.

Настояваме външно министерство и българското посолство в Украйна, както и предлагаме на парламентарните групи в българския парламент, ясно и категорично да осъдят това нападение над Василий Кащи. Българската държава е длъжна да защити представителите на българската общност в Украйна, се казва в декларацията.

Юлиан Ангелов напомни, че малцинството ни там наброява между половин милион и 800 хиляди души по различни статистики.

Тоя заяви, че определени сили в Украйна се опитват да въвлекат българското малцинство във техни конфликти и българите да бъдат изкупителна жертва на тези проблеми.

Българското малцинство в Украйна може да разчита на подкрепа от България, това трябва категорично да заявим като политици и като държава. Не бива да позволяваме представители на българските общности, където и да било по света, да бъдат нападани, бити, тормозени и обиждани за това, че са българи, заяви патриотът.

В декларацията Ангелов напомни и за обругаването на паметника на българските опълченци в Болград в навечерието на националния празник 3 март. Паметникът бе надраскан, а надписите бяха призив към българите в Украйна да си хващат багажа и да заминават за България.

Време е наистина ние да предложим начин за защита на българските малцинства в Украйна и в други държави. Българската държава да изрази категорично несъгласие българи в чужбина да бъдат третирани по този начин.

В заключение депутатът Юлиан Ангелов призовавам всички парламентарни групи да осъдят този случай и да застанат в подкрепа на българското малцинство в Украйна.