Валери Симеонов: Икономическите нужди трябва да са в основата на средното образование
Нормално е в областите Добрич, Варна и Бургас приоритет да се дава на образованието на кадри в туризма, а също и на кадри в земеделието, каза вицепремиерът по икономическата и демографската политика
13.06.2017г.

Средното образование трябва да се обвърже с икономическите нужди. Това каза вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов в предаването „Денят започва“ по БНТ.

Като мерки срещу демографската криза той предложи държавни стипендии за младежите и обвързване на икономическите нужди на различните райони със средното образование.

„Първият начин е да се обвърже средното образование с бизнеса и с регионалните мрежи. Така например логично е в областите Бургас, Варна и Добрич да се подготвят кадри за туризма и селското стопанството.

Вторият начин е през държавни стипендии, като държавата ще преценява от какви специалисти има нужда. Става дума и за стипендии за обучение в престижни западни университети срещу задължение да се върнат да работят в България“, посочи Валери Симеонов.

„За завръщането на българите от Великобритания не е нужна пропаганда кампания. Ще ви кажа само една цифра. 2500 лева е заплата на главен готвач в Слънчев бряг, тази цифра ще е мотивира хора, които живеят на Острова, да се върнат след излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз“, коментира вицепремиерът.

„България е нашата родина. Трябва в края на краищата не само да очакваме от нея, но и ние да сме готови нещо да дадем“, каза още той.

Десант