Вандали откраднаха плочата-барелеф на Николай Хайтов от едноименното читалище в София
Паметният знак е изработен от сина на големия писател, публицист и родолюбец Здравец Хайтов, с подкрепата на телевизия СКАТ и лично на лидера на НФСБ Валери Симеонов
13.06.2017г.

Вандали са откраднали плочата-барелеф на големия български писател, публицист и патриот Николай Хайтов, поставена през 2004 г. вдясно от входа на едноименното читалище в София, научи Десант.

Паметният знак е изработен от сина на писателя – Здравец Хайтов, и има както художествена, така и емоционална стойност. Барелефът бе поставен с подкрепата на телевизия СКАТ и лично на лидера на НФСБ и настоящ вицепремиер по икономическата и демографската политика Валери Симеонов.

НЧ „Адак. Николай Хайтов“ носи светлото име на писателя от 2002 г. - годината на неговата кончина. Повече от 9 години Хайтов бе негов председател.

От 13 години барелефът на ревностния радетел за съхраняване на българското, развил богатата и разнообразна културна и образователна дейност в ръководената от него институция, посрещаше посетителите на духовното средище.

Самата плоча бе изработена от камък и бронз, сега на нейно място стърчат само болтове.

Това е възмутително, коментират от читалището и се надяват вандалите скоро да бъдат открити и задържани, а плочата – върната непокътната на нейното място.

От там не отхвърлят вероятността паметният знак да е бил свален от враговете на Николай Хайтов, за да се помрачи възпоменателното честване на 15 години от кончината му, които се навършват на 30 юни.

Десант