Валери Симеонов пред ”Стандарт”: Над 6000 наши сънародници от Украйна и Молдова спасиха летния сезон
Трябват повече действия и по-малко приказки в туризма – защото хванахме нерешени с десетилетия проблеми и сме на път да ги решим за по-малко от една година, категоричен е вицепремиерът
15.06.2017г.

„Над 6 000 наши сънародници от Украйна и Молдова се включват в туристическия ни сезон – те имат сключени договори и до дни ще се възползват от облекченията, които им предлага правилникът след приетите промени в Закона за трудовата мобилност и трудовата миграция“.

Това заяви в интервю за „Стандарт“ вицепремиерът Валери Симеонов. По думите му българите са и ще бъдат гръбнакът на туризма. Към момента има и 1000 чужденци, които са преминали процедурата и ще работят у нас по време на туристическия сезон.

Няколко причини стоят в основата на това недостигът на квалифицирана работна ръка да се превърна в основен проблем на родния бизнес и инвеститорите – посочи вицепремиерът.

На първо място по думите му е липсата на достатъчно професионални учебни заведения, които да осигурят необходимите кадри с адекватна практика.

На второ място е трудовата миграция към Западна Европа, на трето – сезонния характер на заетостта в туристическия сектор и на четвърто, но не на последно, според вицепремиера, е бързият ръст на нашите курорти, изпреварили възможностите на пазара на труда.

Скандалът с шведа, който ритна наша камериерка, предизвика дебати защо България привлича евтини туристи.

На въпроса какво може да се направи, за да не идват гости, които се интересуват само от евтин алкохол, наркотици и секстуризъм, Валери Симеонов посочи:

„Трябва да рекламираме по-широко нашата култура, история, традиции, обичаи и уникалност. България е единственият много добре запазен етнографски „резерват“ в цяла Европа.

Ние все още спазваме традициите на траките, прабългарите и славяните – разказваме легенди с хилядолетна история. По време на петвековното турско робство българите са водили културна съпротива срещу потисниците и така днес сме от малкото народи, които имат толкова запазена автентична култура, традиции, обичаи, фолклор и история.

Така постепенно фокусът ще се измести от парт туризма към културно-историческия туризъм“.

Вицепремиерът Валери Симеонов бе категоричен, че ще продължат да събарят всички незаконни постройки по морето, но няма да се допускат панаири и зрелища пред гостите.

„Трябват повече действия и по-малко приказки в туризма – защото хванахме нерешени с десетилетия проблеми и сме на път да ги решим за по-малко от една година“, посочи Валери Симеонов в интервюто.