Патриотите готвят законопроект за българския език
23.06.2017г.

В четвъртък в парламента Обединени патриоти и Сдружение АСОРИ (Асоциация за социална отговорност и развитие чрез иновации) проведоха експертна кръгла маса по повод изготвянето на проект на Закон за българския език. На форума бяха дискутирани проблемите, свързани с официалната комуникация с клиенти и употреба на кирилицата в дигиталното пространство в едни от водещите сектори от българската икономика, както и да бъдат обсъдени потенциални решения на тези проблеми.

Единен контролен орган, който да следи дали се прилага законът за регламентация при ползването на книжовния българския език - това предвиждат ”Обединените патриоти”, които готвят законопроект, касаещ се именно до тази сфера.

Говорим за регламентация и правила на ползване на езика, така че личното да бъде в унисон с общественото. Подобни законодателни норми има в ЕС. Обществена необходимост е да се регламентират важни средства в използването на езика в обществото, разясни пред телевизия Bugаriа ОN АIR народният представител от ”Обединени патриоти” доц. Милен Михов.

Работим на базата на законодателни инициативи, които наши колеги са правили в предходни периоди, добави той.

Проектозаконът предвижда на книжовен български език да се изписват имената на сгради, улици и униформи на служители.

Промени се целят и в сферата на технологиите – СМС-ите (кратките текстови съобщения) да се изпращат само на кирилица, а електронните устройства, които се предлагат на пазара, да използват задължително кирилица. За това ще е необходим технологичен период, подчерта доц. Михов.

Предлага се регулаторният орган, който ще осъществява контрола над това дали се спазват правилата, да бъде съставен от учени и експерти на езика. При нередности той ще може да бъде сезиран от граждани, а всяка година ще е длъжен да внася доклади за прилагането на закона.

Очаква се ”Обединените патриоти”” да внесат законопроекта до края на месеца.