Славчо Атанасов: Спазихме обещанието си за „мълчаливото съгласие“ в администрирането
Това ще накара недобросъвестния чиновник да работи и ще пресече корупцията, категоричен е депутатът от НФСБ в групата на Обединени патриоти
23.06.2017г.

„Обединени патриоти спазихме предизборното си обещание за въвеждане на принципа на мълчаливото съгласие в работата на администрацията. Това е едно от сериозните постижения на 44-то Народно събрание и то само месец и половина след началото на мандата“.

Това заяви народният представител от НФСБ в групата на Обединени патриоти Славчо Атанасов след като Парламентът прие на първо четене промените в Административно-процесуалния кодекс.

Славчо Атанасов е категоричен, че направените промени и по-специално изменението на чл. 58 от АПК изцяло ще промени работата на администрацията – ще накарат недобросъвестните чиновници да работят по-бързо и ще пресекат възможностите за корупция.

„Какво наблюдаваме сега? Отива гражданинът при даден чиновник, той не му придвижва случая, гражданинът чака, проблемът се разраства, бърка му се работата – може да е малък бизнес, може да е чисто административна услуга, но така или иначе, му се връзват ръцете. И гражданинът търпи несгоди. Случва се и друго – внася предприемачът, било то малък търговец или собственик на по-голям бизнес, своето искане. Отсреща чиновникът му казва – мога да ви придвижа случая бързо, но срещу…..“, даде пример патриотът от НФСБ.

Докато след въвеждането на „мълчаливото съгласие“, ако даден гражданин е внесъл молбата си в общината, например и до края на срока за съответната услуга чиновникът не се произнесе, се смята, че има положително становище.

Славчо Атанасов настоя за въвеждането на принципа на мълчаливо съгласие в работата на администрацията още като кмет на Пловдив през 2008 г., събирайки в града на тепетата представителите на всички парламентарно представени тогава политически сили.

„Тогава обаче явно не беше узрял моментът, политическата воля не стигна“, посочи Славчо Атанасов. Промените в АПК бяха внесени и в миналото 43 Народно събрание, но отново не бяха приети.

„Тази промяна в администрирането обаче беше в основата на предизборната програма на Обединени патриоти на тези избори. И ето, ние я направихме. Радва ме, че най-голямата политическа сила ГЕРБ също застана зад идеята. Цяла Европа работи на базата на този принцип“, каза депутатът от НФСБ в групата на Обединени патриоти.