Българските патриоти се поклониха пред паметта на Николай Хайтов
30.06.2017г.

„Изтървем ли България – изтървали сме всичко“. Тези безсмъртни думи на Николай Хайтов прозвучаха днес по време на поклонението пред паметта на големия български писател в Борисовата градина в София. ПП НФСБ, ПГ „Обединени патриоти“, телевизия СКАТ, родолюбиви граждани отбелязаха пред бюст-паметника на големия ни творец, подчинил живота и таланта си на България и българското, 15-годишнината от неговата кончина.

Изключителен писател и омагьосващ разказвач – това е Николай Хайтов, подчерта в словото си зам.-председателят на НФСБ и управител на телевизия СКАТ Данчо Хаджиев и посочи успехите на най-тиражираните и превеждани „Диви разкази“ и „Шумки от габър“, на силните сценарии на „Козият рог“ и „Капитан Петков войвода“.

„Хайтов е кипял и успявал не само като писател, успявал е и в обществената си работа в Съюза на българските писатели и в читалището. Но, той е важен за нас, не просто защото е успявал, а защото всички свои действия, всички прояви на таланта и духа си той е подчинявал на България и българското. Мисълта за България е била непрекъснато в неговото съзнание“, подчерта още Данчо Хаджиев.

Припомнени бяха и непреходните думи на писателя: „Крила имат само тия, дето сърце им иска да лети“ и „Главата ми да отсекат – пак ще викам: „Да живее България“.

Синът на Николай Хайтов – арх. Здравец Хайтов, изтъкна, че поклонения пред паметта на великия писател днес има и на много други места като родното село на писателя – Яврово, и в Асеновград.

Тъжната годишнина бе почетена и в Бургас. В офиса на телевизия СКАТ, чийто патрон е писателя, цветя пред барелефа на Хайтов поднесоха областният координатор на НФСБ за Бургаска област Иван , общинските съветници от групата на патриотите Ивайло вагенщайн и Милен, както и служители на патриотичната медия и сайта ”Десант”.