Патриотите проведоха кръгла маса по демографските процеси в България
Убедени сме, че промяна към решаване на проблема ще има, защото гледаме на него не като на форма на медийна изява, а като на широка обществена дискусия, каза вицепремиерът Валери Симеонов
06.07.2017г.

„Очаквам от днешната дискусия да произлязат практически мерки за сериозна промяна на демографските процеси у нас. Ние сме убедени, че това ще стане, защото гледаме на това не като на форма на медийна изява, а като на широка обществена дискусия, която да намери общите решения, които да обърнат процесите в България“.

С тези думи вицепремиерът Валери Симеонов откри днес Кръгла маса на тема „Демографските процеси и тенденции в България“, провела се под негов патронаж в Софийския университет ”Климент Охридски”.

Заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова беше категорична , че това е старта на сериозна национална кампания, на демографското възраждане на България, така че да се спре това страната ни да бъде донор на млади, образовани и квалифицирани специалисти, заминаващи за чужди държави.

Председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов посочи като една от причините за изтичането на „мозъци“ в чужбина прекъснатата връзка между образованието и бизнеса.

„Ако трябва да цитирам експерти, не може в един Сопот, където машиностроителните заводи сега работят със сериозни обороти, местната професионална гимназия да бълва специалисти по кетъринг и ресторантьори. Явно е, че нуждите на пазара са другаде. Трябва да обърнем процеса и то в най-спешен порядък“, посочи Славчо Атанасов.

По думите му самите млади хора поставят въпроса за професионалното образование. „Ние поканихме в Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта група младежи, обучавали се по европейски проект, заедно с представители на Института по икономическа политика. Самите младежи казаха: Искаме директна връзка с бизнеса, за да имаме възможността за реализация в България“, каза още Славчо Атанасов.