Валери Симеонов с грижа за българските майки: Всяко трето дете ще бъде поето изцяло от държавата
Това е един от начините да бъдат променени тенденциите в демографията, каза вицепремиерът.
06.07.2017г.

Раждането на трето дете ще се стимулира финансово, като се поемат такси за детска градина, дават се помощи за дрехи, учебни помагала, заяви пред журналисти вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, цитиран от БТА.

Той коментира, че така третото дете няма да се превръща в тежест за българското семейство, а ще бъде насърчавана раждаемостта, тъй като броят на семействата с три деца в България е много малък.

Държавата трябва да поеме своята отговорност, включително и финансова, ако иска да промени тенденциите в демографията, каза вицепремиерът.

Той посочи, че вече са взети решения в тази посока, като са премахнати ограниченията за броя за ин витро опити. По думите му мерките ще бъдат заложени в съвместната управленска програма с хоризонт 2020 г., която все още не е съгласувана.

Като други мерки за преодоляване на демографския срив Симеонов очерта възможността младите семейства да получат жилища срещу нисколихвени или буквално безлихвени кредити, както и работа за привличането на българите от българските диаспори извън територията на България.

Според Симеонов могат да бъдат привлечени хора с българско самосъзнание от Македония, от Западните покрайнини, Молдова, Украйна, където има немалък резерв за възстановяване на ръста на населението.

Ще се стремим да ангажираме и младите хора, които следват тук, да поемат ангажимент за работа в България. Според Симеонов със стипендии, отпуснати от държавата, подобен ангажимент може да има и за българите, които следват в чужбина.

Вицепремиерът смята, че не трябва да се подценява и здравето на възрастните хора. Според него са необходими мерки за профилактика на здравето, а не лекуване на вече установени болести, което ще осигури удължаване на живота.

Обмислят се и мерки за неизолиране на хората в пенсионна възраст от икономиката и от трудовия процес.