Производителите на домашна ракия остро осъдиха нападките на Домусчиев срещу тях
Пунктовете, които наричате „нелегални“ са единствените, които работят на светло и събират акциз, се казва в отворено писмо на Национален съюз „Българската домашна ракия“, адресирано до олигарха
13.07.2017г.

Сдружението за българска ракия изразява остро несъгласие с твърденията на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, че в „казаните за ракия се произвежда нелегален алкохол“.

В отворено писмо, адресирано до известния олигарх, приватизатор на БМФ, от Национален съюз „Българската домашна ракия“ изразяват позиция, с която категорично отхвърлят внушението, което той налага на българското общество. А именно, че всички, които не са големи производители, били едва ли не „контрабандисти“.

„Г-н Домусчиев, тези пунктове са легални и са единствените, които работят на светло и събират акциз от населението. Защото, както добре знаете, по закон никой в България няма право да дестилира в домашни условия. Сега действащото законодателство не позволява по друг начин да се произвежда алкохол, освен в тези пунктове.

Именно по тази причина ние категорично не приемаме хората, които извършват легална дейност и са регистрирани, хората, които макар и малки производители, допринасят за влизането на пари в държавната хазна от акцизи – да бъдат наричани „нелегални“, което като внушение, за нас, е равно на „мошеници“.

Още веднъж остро осъждаме това да се правят подобни внушения със знак на равенство между хора с малък бизнес и „нелегални“ производители, работещи извън закона. Заедно с това вярваме, че в държавната политика обаче трябва да има знак на равенство между малкия и среден бизнес и едрия индустриален капитал“, се казва в още в текста.

Припомняме, че монополите, произвеждащи спиртни напитки, през 2015 г. съзряха сериозна заплаха за интересите си в лицето на малките обекти за варене на домашна ракия с вместимост до 1000 литра, и с подкрепата на продажни депутати гласуваха за ликвидиране на малкия бизнес на хиляди българи.

Даже още по-лошо – опитаха се да ги лишат от производството и употреба на една изконна българска традиция, каквато е направата на домашна ракия.

Производителите на домашна ракия проведоха много разговори с депутати, с министри, с ръководството на агенция Митници, но без резултат.

Единствен на проблема им откликна лидерът на „Национален фронт за спасение на България“ Валери Симеонов, който по това време бе депутат в парламентарната група на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“.

Патриотичната коалиция се нагърби с отговорността да спаси бизнеса на дребните производители от лапите на лобистите в Народното събрание.

След едногодишна борба, убеждаване и политически маневри, в края на януари т.г., буквално часове преди края на управлението на „Борисов 2“, излезе „новият стар” закон, който дава отново възможността този бизнес да не бъде затрит. Вече е факт целогодишното варене на ракия, без чакане, подаване на уведомления и т.н. трудности, които бяха заложени в закона на лобистите и, който благодарение на намесата на патриотите бе отхвърлен.