Скандал в Шумен: ДОСТ организира тържества по повод годишнина от опита за преврат в Турция
Патриотите от НФСБ призовават Община Шумен да влезе в правомощията си и да използва целия си властови ресурс, за да предотврати скандалната проява, чиято цел е недвусмислена - търсене на влияние сред българските турци
14.07.2017г.

„Национален фронт за спасение на България” в Шумен категорично се противопоставя на поредната нагла провокация от страна на Генералното консулство на Турция в България и антибългарската партия ДОСТ, които съвместно са организирали тържество в града за 15 юли - годишнината от опита за преврат в югоизточната ни съседка, използван от Ердоган като повод да погази човешките права в страната си и да смаже опозицията си.”

Това се казва в декларация на патриотите от родния град на Панайот Волов до медиите по повод скандалната проява. От НФСБ остро протестират и срещу решението на Драматичен театър ”Васил Друмев” в Шумен да предостави залите си за тържествата, посветени на събития в ислямска Турция.

Напомняме, че в много страни в Западна Европа забраниха подобни прояви с участие на представители на турската държава.

”Настояваме Община Шумен да влезе в правомощията си и да използва целия си властови ресурс, за да предотврати скандалната проява, чиято цел е недвусмислена - търсене на влияние сред българските турци. И в този смисъл тя е насочена срещу националната сигурност на България. Недопустимо е градът ни да става арена на прокарване на чужди интереси!” - казва регионалният координатор на НФСБ в Шумен Наталия Стефанова.

През 2016 г. общинската и държавната власт подминаха безмълвно появата на джамия, кръстена „На мъчениците за демокрация от 15 юли“, в квартал „Кирково“ във Велики Преслав. Реакции на тази провокация, да се именува джамия с име от пропагандния инструментариум на турската държава и да се свързва молитвен дом в България с политически процес в Турция, не последваха нито от Министерството на външните работи, нито пък от Дирекцията по вероизповеданията. (Повече по темата прочетете тук: http://www.dеsаnt.nеt/shоw-nеws/37160, http://www.dеsаnt.nеt/shоw-nеws/37173)

”Сега е напът да се случи нещо подобно в сградата на театъра! България е суверенна държава, ние си имаме наши национални празници и честването на датата 15 юли, официално обявена за национален празник в Турция от режима на Ердоган, е недопустимо.

Призоваваме шуменци да изразят своето несъгласие срещу безцеремонните опити на Генералното консулство на Турция и техните слуги от ДОСТ да прокарват турска пропаганда, като излязат на протест на 15 юли, събота, от 11,00 часа, пред сградата на Драматичен театър ”Васил Друмев”!

Ние от НФСБ ще бъдем там!” - се казва още в текста на декларацията.