Законопроект на патриотите спира доживотния тормоз над длъжниците
21.07.2017г.

Парламентарната група на ,,Обединени патриоти” внесе днес за обсъждане в парламента законопроект за защита при свръхзадълженост на физическите лица.

Председателят на ПГ ,,Обединени патриоти” и лидер на партия ,,Атака” Волен Сидеров заяви пред медиите, че ,,с този закон се защитава интереса на малкия човек и се спира практиката гражданите с дългове да бъдат ограбвани, преследвани и тормозени до живот.”

През последните години сме свидетели на брутални случаи на буквално съсипани човешки съдби заради първоначално малки дългове, които преминавайки в графа „предсрочно изискуеми“, с натрупани съдебни такси, такси на ЧСИ, колекторски фирми, наказателни лихви се превръщат в непосилно бреме за длъжника. Правната справедливост изисква правилно оценяване на всеки случай и даване на равни права и възможности за защита на кредитора и длъжника, обявиха вносителите.

Зам.-председателят на групата и съвносител за законопроекта Искрен Веселинов припомни, че вече внесените предложения за изменение в ГПК, приети на първо четене, включват и 10-годишна абсолютна погасителна давност за всякакъв вид задължения. Като продължение на тази тема патриотите внасят дългоочаквания от обществото чисто нов закон, който изцяло урежда правната материя при свръхзадълженост.

,,България е една от трите европейски държави, която няма такъв закон. Физическото лице, което не може да обслужва своите кредити, да има право на съдебна защита, която да урегулира отношенията кредитор-длъжник, като гарантира приемливи условия както за кредитора, така и за длъжника.Тази законова рамка, разбира се, изключва недобросъвестни длъжници и лица, които са извършили административно нарушение, в резултат на което се е натрупал дългът”, посочи Искрен Веселинов.

За да няма злоупотреби с фиктивни лица законопроектът предвижда физическото лице да е работило поне три от последните пет години. В момента, в който длъжникът получи защита от съда, спират да текат всички лихви и неустойки по дълга, докато лицето отново влезе в режим на състоятелност, като това избягва така наречената ,,дългова спирала”.

Законопроектът предвижда и горна граница на дълга от 150 000 лева, тъй като по думите на вносителите той защитава средния българин, а не кредитния милионер.

В отговор на журналистически въпрос Христиан Митев от НФСБ заяви, че законопроектът засяга частно-правните вземания, а не публичните.

Това е поредна законодателна инициатива на патриотите, която е в подкрепа на обикновения българин.