”Обединени патриоти” дариха средства за изграждане на паметник на полк. Борис Дрангов
26.07.2017г.

„Обединени патриоти“ дариха средства за изграждане на паметник на легендарния български офицер и военен педагог полковник Борис Дрангов. Мемориалът, дело на скулптора Иван Тодоров, ще бъде издигнат в двора на Военната академия „Г. С. Раковски” в столицата. Предвижда се той да бъде открит за Деня на София – 17 септември.

Председателят на Парламентарната група на патриотите Волен Сидеров и заместниците му Искрен Веселинов и Валентин Касабов се срещнаха с началник-ректора на военния вуз генерал-майор Груди Ангелов, който ги запозна с проекта за паметника на полк. Дрангов и прие дарението.

Полковник Борис Дрангов е герой от Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Бил е командир на 9-ти пехотен Пловдивски полк. По време на Илинденско–Преображенското въстание напуска военната си служба и заминава за Македония, където събира чета от 120 души.

Паметни остават думите към съпругата му, написани оттам: „В тоя тържествен миг аз, без да се колебая, поставям Отечеството си по-високо от семейството, неговата доброчестина по-горе от нашите лични блага“.

Три села на територията на днешна България – край Петрич, Пловдив и Кърджали, както и десетки улици в много наши градове носят името на прославения пълководец.

Припомняме, че по инициатива на патриотите парламентът прие Закон за военните паметници, с който към тях се причисляват и мемориалите и паметните знаци, посветени на граничарите, дали живота си за защита на държавната ни граница.