НФСБ-Шумен излиза на протест срещу ”Свидетели на Йехова”
Йеховистите атакуват в съда общинска забрана за осъществяването на религиозна пропаганда в домовете на хората и по улиците на града
26.07.2017г.

„Национален фронт за спасение на България“ в Шумен възнамерява да се противопостави остро и открито чрез гражданска подписка и протест пред Съдебната палата срещу „Свидетели на Йехова“. Това заяви пред Десант общинският съветник от НФСБ Наталия Стефанова.

Повод за реакцията й е нагла провокация от страна на йеховистите в града, които атакуват в съда чл. 5, алинеи 5, 6 и 7 от шуменската Наредба № 1, с които изрично се забранява извършването на религиозни пропаганда в домовете на хората. Припомняме, че тези текстове са приети с решение на Общински съвет № 81 от 25 февруари 2016 г. по предложение на Наталия Стефанова.

Само преди седмица Десант алармира, че членове на „Свидетели на Йехова“ са плъзнали отново около шуменската многопрофилна болница, „Кауфланд 2“ и „Пети полк“ и, въпреки общинската забрана, безпокоят гражданите в домовете им.

Потърпевшите поискаха общината да си влезе в ролята, да издири и накаже нарушителите на реда.

Сега разбираме, че година и половина след приемането на наредбата, йеховистите настояват съдът да обяви въпросните текстове за нищожни, като се позовават на Европейската конвенция на правата на човека.

Чл. 5 и неговите атакувани алинеи от Наредба № 1 гласят следното: „(5) Извършване на религиозни обреди и служби и предоставяне на помещения за това в културни институти, училища, младежки и детски обекти за нетрадиционните според Конституцията на Република България и Закона за вероизповеданията религии (6) Забранява се извършването на религиозна пропаганда по домовете на гражданите. (7) На фирми и сдружения, регистрирани според българското законодателство да осъществяват на разстояние по малко от 400 м от детските обекти, учебни заведения и културни институти публична религиозна дейност в нетрадиционните според Конституцията на Република България и Закона за вероизповеданията религии.“

Наталия Стефанова приканва коалиционните партньори на НФСБ – ВМРО и „Атака“, както и Общински съвет - Шумен и православната църква да защитят достойно интересите на граждани на град Шумен.