Валери Симеонов: Генерал Иван Колев трябва да влезе в учебниците по история
29.07.2017г.

С военен ритуал на Военноморските сили на Република България и панихида, отслужена от добрички духовници, в Добрич бе отбелязана тържествено 100-годишнината от смъртта на освободителя на Добруджа ген. Иван Колев.

Част от церемонията бе и освещаването на паметните плочи с имената на 1013 войници и офицери от III българска армия, загинали в боевете от Добричката епопея. С тяхното монтиране се оформи цялостната композиция на мемориалния комплекс около паметника на славния наш пълководец.

Припомняме, че той бе изграден с личното съдействие и активното спомоществователство на вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов, който предостави по-голямата част от средствата за направата му. Скулптурата на ген. Колев бе изработена от сина на акад. Николай Хайтов - скулптора Александър Хайтов.

”Ще ми се най-сетне в българското образование и в учебниците по история на децата да има поне няколко реда за Добричката епопея, за освобождението на Добруджа, за великия ген. Иван Колев – човекът, който ни показа с живота си, с делото си как трябва да служим на България – всеотдайно, с огромно уважение и обич” - това заяви по време на церемонията вицепремиерът Валери Симеонов.

На тържеството присъстваха депутати от парламентарната група на ”Обединени патриоти” и ГЕРБ, представители на областното и общинско ръководство на Добрич, общественици и много граждани.