НФСБ в Бургас почете паметта на загиналите в Илинденско-Преображенското въстание
Цветя поднесоха и потомци на онези 30 хиляди бежанци, които са принудени да се преселят в България след кървавия разгром на въстанието
02.08.2017г.

Патриотите от „Национален фронт за спасение на България“ и Средна европейска класа почетоха в Бургас паметта на героите,  загинали в Илинденско–Преображенското въстание. 

Съпредседателят на НФСБ Валентин Касабов, депутатът от групата на Обединените патриоти Христиан Митев и общински съветници от родолюбивата партия се поклониха пред паметниците на видните революционери и водачи на народния бунт в Македония и Одрпинско Георги Кондолов и Михаил Герджиков, както и пред паметника на капитан Петко Войвода в Морската градина.

Цветя поднесоха и потомци на онези 30 хиляди бежанци, които са принудени да се преселят в България след кървавия разгром на въстанието, избухнало на 2 август преди 114 години.  

Войводата Георги Кондолов е определен за началник на въстаническите сили и повежда чета от 200 души. При атаката на турския гарнизон в село Паспалово той е тежко ранен. Умира на 5 август. 

В ръководството  въстанието е и Михаил Герджиков. По негово предложение началото на бойните действия е обявено за нощта на 5 срещу 6 август (Преображение).

В бунта взимат участие над 26 000 души, които се сражават срещу 350-хилядна турска войска. Загиват близо 1000 бунтовници и около 5000 мирни жители.