Валери Симеонов носи от Украйна бастунчето на даскал Ботьо Петков
28.08.2017г.

„България ще е приятел на Украйна в борбата й за суверенитет и териториална цялост“ - това заяви вицепремиерът Валери Симеонов, който предвожда българска правителствена делегация на посещение в украинската страна. В нея влизат още председателят на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев, зам.-министърът на образованието Петър Николов, зам.министърът на регионалното развитие Валентин Йовев, шефът на дипломатическата мисия на България в Украйна Красимир Минчев, а също и наши депутати и представители на бизнеса.

По време на церемонията при откриването на 12-ия Бесарабски панаир в Тарутино, заместник министър-председателят увери също така, че нашата държава ще подкрепя Украйна по пътя й на интеграция в европейските структури.

По думите му, новото коалиционно правителство у нас има намерение да развива двустранните украинско-български отношения, а също и да оказва всестранна помощ на българската диаспора в Украйна.

„В политическата програма на кабинета, в който влизат и представители на партия „Обединени патриоти“ (Валери Симеонов е лидер на НФСБ, която е част от коалицията на патриотите), е включен раздел за оказване на помощ при съхранението и поддържането на националната идентичност, език и култура на българските общности зад граница. Може да разчитате и да се уповавате на нас“ - категоричен бе българският вицепремиер по икономическата и демографска политика.

В интервю за електронния вестник „Топор“ той изтъква, че българското коалиционно правителство има планове за интензификация на развитието на морските пътнически и търговски връзки между украинските и българските пристанища.

Отваряме скоба, за да уточним, че панаирът в Тарутино води началото си от XIII век, когато тук се стичали жители от цяла Бесарабия, за да продават стоката си. Селцето имало честта да е център на тази търговия, тъй като било еднакво отдалечено от големите градове на областта – Акерман, Болграс и Измаил. В съвременна Украйна традицията за провеждането на панаира е възобновена през 2004 г.

По време на визитата на българската делегация, се състоя и среща с първия заместник-губернатор на Одеска област Александър Титарчук. Посетен бе и Всеукраинският български културен център в Одеса. В саратовското село Заря пък се проведе среща с представители на българската общност от южните части на Одеска област.

Там, на 26 август под патронажа на народния депутат от Украйна – бесарабския българин Антон Киссе, се състоя футболен турнир за купата на българските села, в който взеха участие отборите на Кулевчи и Заря от Саратски район, Криничное и Васильевка от Болградски район, Суворово от Измаильски район и Островное от Арцизски район.

Победител в турнира стана тимът на селото домакин, а купата им бе връчена от българския вицепремиер Валери Симеонов.

Най-вълнуващият момент от посещението на нашата делегация, бе когато по предложение на генералния ни консул в Одеса – Димитър Тучков, директорът на Българския културен център Дмитрий Фьодорович Терзи предаде на вицепремиера Валери Симеонов автентичния бастун на даскал Ботьо Петков – бащата на Христо Ботев. Със сълзи на очи Дмитрий Фьодорович Фьодорович „проводи“ реликвата за музея на поета революционер в родния му Калофер като ценен подарък за калоферци от бесарабските българи.

За трогателния епизод съобщи във „Фейсбук“ шефът на дипломатическата мисия на България в Украйна Красимир Минчев.