Декларация № 13 на Национален фронт за спасение на България
относно поредното сръбско издевателство над нашите сънародници в Западните покрайнини.
12.09.2012г.

След като външният министър Николай Младенов обяви съществуването на червена линия в балканската ни политика, която няма да толерира погазване на правата на българските малцинства в съседни държави, сръбските власти в Западните покрайнини продължават политиката на обезбългаряване на тези изконни български земи.

В първия учебен ден в Босилеград общинските и училищните власти закриха паралелката в пети клас, която е с обучение на български език. Отговорността за това носят директорът на училището Методи Чипев и кметът на общината Владимир Захариев, ревностно следващи сръбската политика за национална, културна и верска асимилация на българите в Западните покрайнини.

Обяснението за този дискриминационен акт е липсата на учебници на български език, поради което на българчетата в Босилеград се предоставят само сръбски учебници. В първия учебен ден кметът на Босилеград лично идва в класните стаи, придружен от сръбски телевизионен екип, и в присъствие на директора на училището раздава учебници на сръбски език, включително и на учениците, обучаващи се на български език. Особено възмутително е неговото изявление, че „няма нужда децата да се тормозат на майчиния си език, тъй като вече имат безплатни учебници на сръбски език“.

Националният фронт за спасение на България остро протестира срещу поредното сръбско издевателство над нашите сънародници в Западните покрайнини и призовава министерството на външните работи да реагира с дипломатическа нота, което ще е в духа на обещаната червена линия от министър Младенов.

Очакваме решителни стъпки и от министерството на образованието, което пасивно наблюдава посегателствата върху образованието на български език в Западните покрайнини.

Ние вярваме, че Българската православна църква също ще защити духовните си чада в Западните покрайнини, още повече, че преди година Сръбската патриаршия прогони българския свещеник в Босилеград заради водените от него служби на български език.

Ако и в този скандален случай България замълчи и не защити правото на обучение на български език в Западните покрайнини, Националният фронт за спасение на България ще информира европейските посолства в София и ще поиска тяхната помощ.

Ние отново призоваваме българското правителство да използва законната възможност за вето върху членството на Сърбия в Европейския съюз, което е единственият начин за защитата на българите в Западните покрайнини.

12 септември 2012 година