Валери Симеонов: Приключва един успешен летен туристически сезон
05.09.2017г.

Високи приходи от летния туристически сезон, чисти морски води, ниска престъпност и липса на зарази отчете вицепремиерът Валери Симеонов като резултат за последното тримесечие. „Бизнесът става по-дисциплиниран“, обобщи той на брифинг в Областна управа – Бургас.

За първа година в курортите по нашето Черноморие се е разминало без натравяния и инфекции, както и без завишени количества на ешерихия коли и салмонелози, каквито бяха характерни за предишните години.

В резултат от регулярните проверки, извършвани от инспекторите на Националната агенция за приходите, до началото на август постъпленията от данъци и такси са с над 200 милиона лева повече, отколкото за същия период през миналата година. „Очакваме общо за август в хазната да влязат 400 милиона повече“ - коментира Симеонов.

Той даде много висока оценка и за работата на МВР, в резултат на която се отчита чувствителен спад в престъпността по черноморските ни курорти – с над 30% са намалели грабежите, с 18 % по-малко са дребните кражби и джебчийствата, както и броят на откраднатите автомобили.

За първи сезон няма констатирани измами в чейндж бюрата в курортните ни селища и комплекси. За първа година в Слънчев бряг няма регистриран и случай на т-нар. „балконинг“.

Иззети са около 4 тона незаконен алкохол, конфискувани са и 2 нерегламентирани инсталации, произвеждащи в нарушение спиртни напитки за снабдяване на заведенията по морето.

По-малко са и сигналите, постъпили на телефона за спешни случаи 112. Само за втората половина на август те са с 50% по-малко в сравнение с първата половина на месеца.

На фона на тези добри резултати вицепремиерът изрази неудовлетвореност от работата на Бургаския административен съд. Оказва се, че от 202 разпореждания, издадени от НАП за запечатване на заведения, при които са констатирани финансови нарушения, магистратите в Бургас са потвърдили едва 15.

Валери Симеонов информира, че предстои внасянето на различни законодателни промени в Закона за Черноморското крайбрежие и Закона за туризма, които предвиждат напълно да се забрани поставянето на преместваеми обекти в курортите с национално значение. Изключение ще се допуска единствено за спасителните постове, медицински пунктове и някои, свързани с развлекателни дейности като отдаването на лодки, джетове и пр. В тази връзка ще се уточни ясно в Закона за устройство на територията определението за преместваем обект и каква дейност може да се извършва в него.

Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика изтъкна, че на практика в момента преместваемите обекти работят в сферата на сивата икономика и се държат от хора, свързани с ъндърграунда.

Една от задачите, които също е на дневен ред е ликвидирането на неработещото дружество „Слънчев бряг“ АД. „То не генерира печалби и се е превърнало в гнездо на мащабна корупция. Именно то узаконява преместваемите обекти и позволява тротоарите в курортния комплекс да са заети от сергии, което принуждава туристите да се движат по пътните алеи, създавайки предпоставки за произшествия“ – подчерта Валери Симеонов.

Той е на мнение, че стопанисването на инфраструктурата, за която в момента трябва да се грижи акционерното дружество, но не го прави, следва да се извършва от Община Несебър.

В подкрепа на думите си, че „Слънчев бряг“ АД не генерира никакви печалби, вицепремиерът посочи, че постъпленията от дейността на дружеството за миналата година са по-малко от смешната сума... 150 хиляди лева!

Своето задоволство от добрата съвместна работа на различните институции през изминалия летен сезон изрази и областния управител на Бургас Вълчо Чолаков.