Депутати от ”Обединени патриоти” се срещнаха с членове на Венецианската комисия
12.09.2017г.

Днес, 12 септември, депутати от ПГ „Обединени патриоти“ се срещнаха в Народното събрание с членове на Венецианската комисия.

В разговорите се включиха Борис Ячев – секретар на ПГ и председател на Комисията за конфликт на интереси и парламентарна етика, Емил Димитров – председател на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата Христиан Митев – заместник-председател на Комисията по правни въпроси, Борис Вангелов – заместник-председател на Комисията по отбрана и Павел Шопов – заместник-председател на Комисията по вероизповеданията и права на човека.

ПГ „Обединени патриоти“ изразиха отношението си към промените в Закона за съдебната власт и съдебната реформа като цяло.

„Правят се опити от страна на определени политически сили и НПО да кадруват и да овладяват съдебната система, включително чрез опити за законодателни промени и намеса в работата на независими органи като Народното събрание и ВСС“, бяха категорични депутатите от ОП.

Те изразиха и притесненията на Патриотите, че понякога когато под натиск се приемат закони, това може да легитимира правомощия или възможности за създаване на паралелна власт в съдебната система или да е част от политически игри, платформи или ПР на политически партии, които не са успели да влязат в парламента.

Според анализа на „Обединени патриоти“ е твърде рано да се даде и да се направи последваща оценка на въздействието на приетите промени в ЗСВ през 2016 г.

„Безспорно определяме като положително разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегия, прекият избор на членовете на ВСС от магистратската квота от съдиите и прокурорите, затова и сме подкрепили тези промени при гласуването им в НС. Нещо повече, магистратите в България дадоха положителна оценка за тези изменения“, посочват от ПГ на „Обединени патриоти“.

Те бяха категорични, че държат на независимостта на съдебната власт и за това са подкрепили всички промени, „но не и да даваме инструментариум да я провъзгласяваме за законодателна такава. Има разделение на властите – все пак и все още сме парламентарна република“.