Докато има памет за миналото – ще има надежда за бъдещето
Народният представител от НФСБ в групата на „Обединени патриоти“ Борис Ячев откри в Народното събрание фотоизложба в памет на събития в Босилеградско преди 100 години
12.10.2017г.

„Историята като жива памет присъства и в днешния ден на България и докато има памет за миналото – ще има надежда за бъдещето“. С тези думи народният представител от НФСБ в групата на „Обединени патриоти“ Борис Ячев откри днес в Народното събрание фотодокументалната изложба „Погромът в Босилеградско на 15-16 май 1917 г.“.

Фотосите пресъздават събития отпреди 100 години, когато сръбска паравоенна чета нахлува на територията на Царство България и два дни мародерства в Босилеград и околните села. Убити са 35 души, опожарени са 317 къщи и жилищни постройки.

Автор на изложбата е историкът д-р Ангел Джонев, който издава и книга със същото заглавие. Представят се малко известни снимки на изгорелия Босилеград, направени от тамошния български учен Йордан Захариев.

„Надяваме се с тази изложба не само да отбележим паметта на жертвите, но помнейки миналото да се преосмисли тежкото историческо наследство, което разделя и противопоставя българи и сърби“, посочи народният представител Борис Ячев.

Той определи като изключително значим факта, че през 1917 г. Народното събрание приема закон, с който отпуска помощ от 1 млн. лв. на българите от опожарения Босилеград и околните села за възстановяването им.

Изложбата бе открита съвместно с автора д-р Ангел Джонев и председателя на Културно-информационния център в Босилеград Иван Николов.