Валери Симеонов предава в Калофер светиня, донесена от Украйна
Бастунът на даскал Ботьо Петков бе донесен в България от вицепремиера и лидер на НФСБ
01.11.2017г.

Заместник министър-председателят Валери Симеонов ще присъства утре, 1 ноември, в Калофер на тържествата по случай Деня на народните будители.

Празничната програма ще започне в 11 ч. с приветствие от кмета на община Калофер Румен Стоянов и тържествено слово от директора на музей „Христо Ботев“ Ася Николова.

След това вицепремиерът Симеонов ще предаде на музея бастуна на даскал Ботьо Петков, дарен от Центъра за българска култура в Одеса. Той бе даден на Валери Симеонов, за да го донесе в България по време на посещение на правителствено-парламентарна делегация при нашите сънародници в Украйна.

​При завръщането си от тази визита той разказа пред „Десант”: „Получихме няколко ценни подаръка – бих казал реликви от българската история, изключително важни за целия български народ. Те са съхранявани век и половина. Това е бастунът на даскал Ботьо Петков – бащата на Христо Ботев, който е бил подарен от Ботев в далечната 1874 г. на неговия приятел Афанасий Николаевич Сибов. Странно име, но не се учудвайте – истинското име е Атанас Николов Събев. Това е негов съученик и впоследствие учител в село Задунаевка, където Ботев е бил“.