Валери Симеонов: Ген. Петров засегна интересите на фармацевтичната мафия
Разследването срещу здравния министър беше съшито с бели конци медийно активно мероприятие. Той не трябваше да се оттегля, смята вицепремиерът по икономическата и демографска политика и лидер на НФСБ
01.11.2017г.

„Според мен генерал Петров не трябваше да подава оставка. За тези 6 месеца в качеството си на министър той направи всичко, което беше по силите му, за да се опита да въведе ред в може би най-трудния сектор - здравеопазването.” Това заяви пред ПИК вицепремиерът по икономическата и демографска политика и лидер на НФСБ Валери Симеонов по повод подадената по-рано оставка на проф. Николай Петров от министерския пост.

По думите на Симеонов не би трябвало по медийни, съшити с бели конци, активни мероприятия да се решават съдбите на хора с достойнство, богат професионален опит и доказали се през годините. Според вицепремиера това е активно мероприятие, защото на зрителите е било внушено, че едва ли не ства въпрос за добре замислена конспиранция и ощетяване на държавата.

„Първо - държавата не е ощетена и това е най-важното. Конкурсът за обществена поръчка е проведен и е спечелила фирмата с най-ниска цена. Това не се подчерта и не се разбра. Държавата в случая има най-голяма полза точно с тази фирма да сключи договор, тъй като тя е предложила най-ниската цена. И лично за мен като прагматичен човек няма никакво значение дали зад тази фирма стои някакъв близък, или далечен на тогавашния директор на ВМА. Важното е, че поръчката е извършена, даже самия тенденциозен репортаж не беше казана нито дума за това как е сключена поръчката, има ли закъснение, има ли отклонение в качеството. Самият факт, че не споменаха означава, че поръчката е изпълнена перфектно. С други думи интересите на държавата са защитени”, заяви вицепремиерът.

Лидерът на НФСБ допълни, че дори и при проверка на прокуратурата не е установено никакво нарушение.

Другото внушение, което Симеонов изтъкна е, че договорът на ВМА е сключен с измислена фирма – фантом, което не е вярно.

„Това е гражданско дружество, а те нямат регистрация, имат само фирмите, които участват в тях, а те са изброени, нямат и по ДДС. Така, че в случая бяхме жертва на нечистоплътни внушения, че едва ли не фирмата е измислена, а тя си е финансово сдружение, което е описано”, заяви Симеонов.

На въпрос откъде според него идват тези атаки, вицепремиерът заяви, че не може да се ангажира да гадае, но допълни, че всеки последователен министър в сферата на здравеопазването, си създава силни врагове.

”Когато се засегнат основно интересите на фармацефтичната мафия, която продава в България едни от най-скъпите лекарства, когато се засегнат интересите на управителите на болнични заведения, които крадат като за последно, голяма част от тях и вкарват лечебните заведения в тежко финансово състояние, когато се засегнат интересите и на самото лекарско съсловие, съвсем нормално е да се очаква реакция. Чисто по икономически причини има много сериозни атаки и действия срещу министъра, който си върши работата. А пък дали дали зад тези икономически причини има и политически, лични, това вече не мога да гадая”, заяви Симеонов.

Вицепремиерът не пожела да коментира решението на премиера Борисов да приеме оставката на ген. Николай Петров, тъй като той е част от коалицията, а това е решение на ГЕРБ. Все пак Валери Симеонов заяви, че ако е бил на мястото на Бойко Борисов не би приел оттеглянето на ген. Петров.