По време на европредседателството ни ще се проведе и българо-украински форум
Това договориха депутати от „Обединени патриоти” на среща с наши сънародници в Украйна
01.11.2017г.

Представители на българите в Украйна от областта на Запорожие се срещнаха днес с народни представители от ПГ на „Обединени патриоти“ и поставиха пред тях редица проблеми на общността ни там.

В срещата участваха председателят на парламентарната група Волен Сидеров, секретарите Борис Ячев и Юлиан Ангелов, както депутатите доц. Милен Михов и Борис Вангелов.

Нашите сънародници, водени от Иван Григоров, споделиха не само проблемите си, но и направиха конкретни предложения за тяхното разрешаване. Те предложиха по време на българското европредседателство, да се проведе българо-украински икономически форум.

Решено бе той да се проведе през март догодина на украинска територия, като депутатите от „Обединени патриоти“ приветстваха възможността на него да се презентира не само българската икономика, но и възможностите за работа на нашите сънародници от Украйна у нас.

По време на разговорите се роди идеята за преброяване на нашите сънародници в бившата съветска република. „В Запорожието има 29 български села, но реално ние не знаем колко са българите – някъде се посочва 50 000, другаде, 150 000, няма точна статистика“, посочиха гостите.

След дискутираните теми бе и проблемът с изучаването на българския език в Украйна, който продължава да тревожи нашите сънародници, въпреки поетите от държавата ангажименти да се запазят правата на малцинствата. Беше обърнато и внимание на засилване ролята и възможностите на навлизането на българска културна програма сред нашите сънародници.