Проверки за шума ще има и в зимните ни курорти
Това обяви вицепремиерът Валери Симеонов преди първото заседание на работната група по въпросите на туризма
02.11.2017г.

Вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че смята да прави проверки за шума в зимните курорти, подобно на тези, които се извършваха през лятото край морето.

Преди първото заседание на работната група по въпросите на туризма той заяви, че със законови промени ще се търсят по-ефикасни мерки за преодоляването на проблема с шума в курортите.

Според него в сегашния Закон за туризма мерките са предупредителни, предвидени са и едномесечни срокове за обезшумяване.

Днес работната група ще обсъди промени в законите за туризма, за Черноморското крайбрежие и за устройството на територията. Сред проблемните въпроси, които трябва да бъдат решени, освен тези за шума, вицепремиерът изтъкна и мястото на преместваемите обекти в националните курорти и като цяло в туризма. Според Симеонов те са ”уродливо явление, което пречи на развитието на нормален туризъм”, както и набирането на работна ръка за сектора и квалификацията й.

Вицепремиерът посочи, че подготвените законодателни промени, по които се работи още от лятото, са свързани и с предстоящия зимен сезон, защото по думите му няма сериозна разлика между проблемите в летните и зимните курорти.

Валери Симеонов изтъкна, че след консултации тези промени бързо ще бъдат внесени в НС, като целта е поне част от нормативните изменения да започнат да действат от тази зима, отбелязва БТА.

На въпрос във връзка с проектопромени в Закона за туризма вицепремиерът заяви, че не е приемливо този, който раздава категоризацията - Министерството на туризма, да прави и проверки, защото това създава ”рискове от репресии за неудобните”.