,,Обединени патриоти”: В дълг сме към българите от Западните покрайнини
08.11.2017г.

С декларация от името на парламентарната група на ,,Обединени патриоти” професор Станислав Станилов отбеляза Деня на Западните български покрайнини. Той припомни тази тъмна страница от българската история и призова на днешния ден да напомним на нашите сънародници извън пределите на страната ни, че не са забравени.

,,През 1918 г. сръбската армия окупира Западните покрайнини, а не след дълго Ньойския договор предава тези територии на Република Сърбия. С решение на Народното събрание от 1922 г. днешния 8 ноември се отбелязва като ден на внимание на българската нация към сънародниците ни от Западните покрайнини. Тогава, през 1918 г. те са били към 186 хиляди, а сега са приблизително 72 хиляди, т.е. те са се претопили през това време сред сръбската нация” - изтъква проф. Станилов.

Той обръща внимание, че причината за бързото им денационализиране е липсата на необходимото внимание от българска страна, българското общество и българската държава за приобщаването на тези наши сънародници към „българската етническа черга”, както я наричат някои последователи.

„Ние се намираме в дълг към тези хора. Ние се намираме в дълг към всички външни българи, както ги наричаме, или към българската диаспора във всички държави, която през последните години във връзка с промените, които настъпиха, и голямата емиграция, почти толкова българи, колкото са в страната, може да са и навън” - изтъква от името на патриотите проф. Станилов.

Той изрично подчертава, че българска диаспора има във всички съседни държави, като изключим Република Турция, където такава диаспора по принцип няма.

По въпроса какво може да се направи сега, в декларацията категорично се подчертава, че откакто „Обединени патриоти” са във властта, и откакто съществуват партии като НФСБ, „Атака” и ВМРО, се наблюдава един процес на повишено внимание към тези проблеми.

„От името на ,,Обединени патриоти” искам да заявя, че ще продължим да работим в тази посока. Напоследък имаме успехи - за признаването на българите в Албания и подписването на договора с Македония. Всичко това повишава градуса на внимание към тези българи. Искам да призова всички парламентарни групи, всички политически сили в България да подкрепят нашите усилия за работа с българите в чужбина.

Затова, разбира се, и най-вече в Западните покрайнини и в Македония се изискват определени средства, които държавата би трябвало да отделя. Изискват се и определени политики” - се казва още в декларацията на патриотите, които са единодушни, че „за да ги има българите, всички трябва да оказваме определена поддръжка към тях”.