Патешкият бранш с остър протест срещу БАБХ, подозират лобизъм
На среща с депутата от НФСБ в групата на „Обединени патриоти“ Йордан Апостолов от гилдията поискаха съдействие
13.11.2017г.

Среща ще има и при Валери Симеонов, след като от бранша видяха вицепремиера в кулоарите на Парламента по време на петъчния контрол и се обърнаха към него

„Представители на бранша, отглеждащ патици, остро протестираха срещу заповедта на директора на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев, забраняваща разселването на водоплаващи птици в България заради опасността от птичи грип. Те заподозряха в това лобизъм, тъй като под удара на забраната попаднали единствено патиците, а птичият грип засяга не само тях, засяга основно пилетата, патиците са само преносител. По думите им, ако ще им забрана заради птичия грип – тя трябва да важи за всички птици“.

Това заяви след среща с представителите на бранша, отглеждащ патици, народният представител от НФСБ в групата на „Обединени патриоти“ Йордан Апостолов. Той разговаря с тях като оторизиран представител на парламентарната комисия по земеделието и храните, след като представителите на тази гилдия поискаха съдействие.

По думите на хората от патешкия бранш някой от големите играчи сред птицевъдите е в основата, за да се стигне до тази заповед на БАБХ. Това бил сериозен удар срещу един бранш, който осигурява работа на над 22 хиляди души и регистрира годишен оборот от над 120 млн. лв. „Хората са обезпокоени от факта, че така се накърняват интересите на бранша и той отива към фалит – губят се пазари по международни договори. Нека да припомним, че България доскоро бе втора в света по износ на патешки дроб“, каза още Йордан Апостолов.

От патешкия бранш са настояли за отмяна на заповедта на директора на БАБХ или за заповед, в която точно се обосновава да има забрана само на места с доказан птичи грип – забрана в зона от 3 км и мониторинг в зоната от 10 км, а не забрана в цялата страна.

Докато течеше срещата с Йордан Апостолов излезе нова заповед на Агенцията по безопасност на храните. Представителите на патешкия бранш отново реагираха срещу нея заради, „йезуитски написания текст“, който по никакъв начин не решавал проблема им.

„В сряда предстои изслушване на директора на БАБХ пред Парламентарната комисия по земеделието и храните. Представителите на бранша, отглеждащ патици също са поканени“, съобщи депутатът от НФСБ в групата на „Обединени патриоти“ Йордан Апостолов.

Преди това - в понеделник, предстои среща с вицепремиера Валери Симеонов в МС. До нея се стигна след като по време на петъчния контрол в Парламента представителите на патешкия бранш обградиха вицепремиера в кулоарите и настояха за съдействие. Той ги изслуша, независимо, че това не е в неговия ресор и заяви, че може да вземе отношение, едва след като чуе и двете страни по проблема.

На срещата в понеделник ще присъстват както хора от бранша, така и от Агенцията по безопасност на храните.

Пресцентър НФСБ
Румяна Атанасова
0876 868 625
prеsscеntеr@nfsb.bg